Община Сливен

Днес в Сливен се проведе семинар, посветен на Световния ден на диабета

-------
14.11.2019 / 16:06

Водещи медицински специалисти участват днес в Сливен, в семинар по повод Световния ден на диабета. Лектори по темата са очният лекар д-р Фади Камил Шен от болница „Бюте“ в града под Сините камъни, както и д-р Румен Богданов – завеждащ единствения в България специализиран кабинет за диагностика, профилактика и лечение на диабетно стъпало в София.

Семинарът бе открит от председателя на Съюза на диабетно болните в Сливен, Николай Нейков. Той поздрави присъстващите за празника и ги запозна как е избрана тази дата.

По време на лекциите, лекарите-специалисти говориха за профилактиката, симптомите и новостите при лечението на диабета, усложненията, до които води заболяването.

Присъстващите в залата зададоха много въпроси за заболяването.

На събитието присъстваха много диабетно болни. Специален гост бе д-р Васил Димов от фармацевтична компания „Ново нордис“.

 

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета. Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

 

По данни на Международната Диабетна Федерация (МДФ) с диагностициран захарен диабет, в България живеят над 500 000 души. Други 150 000 имат диабет, но не знаят за това и следователно не се лекуват. Това означава, че заболяването засяга около 10% от възрастното население. През 2005 г. честотата е била по-малка - 8,4%, а прогнозата за 2030 г. е увеличаване до 10,9%.

 

Текст, снимки: Станимир Петков

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев