Община Сливен

Животопис за едно златно медицинско поколение – в алманаха на д-р Мария Тодорова

.........................................................
12.11.2019 / 09:51

Едно от големите културни събития напоследък бе алманахът „Нашето медицинско поколение“. Автор на книгата, посветена на 140-годишнината на Сливенската болница, е дългогодишният главен лекар на здравното заведение д-р Мария Тодорова. Алманахът излезе в издателство „Обнова“ – Сливен.

Той съдържа обширен документален материал за живота и делото на едно медицинско поколение, за което е още жив споменът, за което у хората е запазена памет и благодарност, поколение с непоклатим авторитет пред своите пациенти и с неоценим принос за историята на сливенското здравеопазване.

Редактор на книгата е журналистката Щиляна Василева, технически редактор – Веселина Иванова. По проект на художника Илиян Урумов, на корицата е изобразен богът-лечител Асклепий, а на гърба – ръкопис от 12 век на Хипократовата клетва, във форма на кръст. Книгата започва с написано специално за случая есе за призванието на лекаря и обществената мисия на медицинската професия на акад. проф. д-р Веселин Борисов, президент на Балканската асоциация по история и философия на медицината.

Документалният материал е събиран д-р Мария Тодорова над 7 години. Той включва лични, семейни и колегиални спомени за лекари и медици, живели и работили в системата на здравеопазването през последните 150 години на 20 и 21 век и оставили следа в историята на здравеопазването в Сливен. Това са над 150 отделни биографии, автобиографии и архивни материали, придружени от още толкова снимки и документи, предоставени от колеги и близки родственици. Първият раздел на книгата представя сливенските медици от зората на българското здравеопазване и първите главни лекари на болницата. Вторият и основен раздел, със заглавието на алманаха „Нашето медицинско поколение“, включва животописите на старите сливенски лекари и медици, представени в азбучен ред. Издиреният архив включва слова, приветствия и спомени от юбилейни събития. Илюстрацията представя архивни снимки и документи, за които са положени много усилия да бъдат датирани, разпознати и идентифицирани хората, които присъстват на тях.

„Радвам се, че книгата успя да излезе за годишнината на болницата. Доц. Тодорова е един от бившите директори на лечебното заведение и аз изразявам своето дълбоко уважение към труда, който е положила”, каза сегашният изпълнителен директор на болницата д-р Васислав Петров.

След сборника, посветен на 100-годишнината на Сливенската болница, тази книга пише нови страници от историята на медицината в Сливен.

 

Със съкращения от „Ирида“

 

 

 

 

 

 

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев