Община Сливен

Връчиха годишните награди на ОДФ - Сливен „Будител на 2019 г.

-------
11.11.2019 / 14:40

На 8 ноември фондация „Обществен дарителски фонд - Сливен” връчи годишните си награди „Будител на 2019 г.” Събитието се проведе в къща „Миркович”. Грамоти и статуетки получиха изявили се през годината читалищни дейци. Наградите връчи председателят на ОДФ-Сливен Дора Куршумова. Тя благодари на читалищните дейци за общественополезната дейност, която развиват в читалищата, и за ползотворната съвместна работа с фондацията през годината.

 

Награда „Народен будител на 2019 г.” бе присъдена на Янка Енчева, секретар в НЧ „Отец Паисий-1928” – с.Трапоклово. С награда „Будител на младото поколение 2019” бе отличена Златка Пеева, секретар в НЧ „Просвета-1935” – с.Глушник; с награда” Будител за опазване на традициите 2019” – Марияна Стоянова, секретар в НЧ „Изгрев-1928” – с.Драгоданово, а с „Организатор с будителски дух 2019” – Маринета Кирова, секретар в НЧ „Просвета-1925” – с.Мечкарево.

 

„Много приятно съм изненадана от тази награда, много се развълнувах. Радвам се, че съм оценена от човек като г-жа Куршумова, сподели Янка Енчева. – Когато тя дойде при нас в читалището, казах пред всички, че е хубаво, че има такъв човек като нея. Дай Боже да има повече хора като нея, за да опазим нашите хубави български традиции и обичаи, да ги предаваме от поколение на поколение. Вече 4 години съм секретар в читалището и се радвам, че по някакъв начин допринасям за културния живот в селото. Стараем се всячески да съхраним българското. И ние, както читалището в с.Драгоданово, направихме изложба „Назад във времето” - всеки донесе, каквото има, аз ходих из селото да събирам запазени през годините неща. В читалището имаме певческа група, която участва на местни, регионални и национални събори, жените са много дейни и с голямо желание участват навсякъде. Имаме и кукерска група, която също има много участия. Тъй като средствата ни са ограничени, всеки месец събираме пари за пътуванията, а с парите от наградите покриваме част от разходите си. Работим и с децата от селото. Радостното е, че у тях има желание и да четат, и да рисуват, и да пеят. Проблемите в дейността на читалището, както навсякъде, са предимно финансови”.

 

Маринета Кирова сподели: „Искам да благодаря на г-жа Дора Куршумова, че призна моята работа. Благодаря й, че забеляза, че ние се опитваме да продължаваме будителския дух в нашето село. Трудно беше, но не и невъзможно. Събрахме рецепти, направихме изложба с ястия от нашето село, бях приятно изненадана от големия интерес и от факта, че жените донесоха над 100 ястия. Дори останаха гозби, които не можахме да изложим, защото нямаше място за тях. Предоставихме и рецептите, за да останат за идните поколения. Аз работя в читалището от 2008 година като секретар. Когато започнах, нямаше състави. В момента имаме състав за народни танци, певчески състав, група за автентичен фолклор и младежка коледарска група. Проблемите в нашата работа са финансови. Ние сме само на държавна субсидия, нямаме допълнителен приход от наеми, земи и т.н. Когато съставите имат участия, събираме пари за път, търсим носии и т.н. А е необходимо групите да имат средства, за да могат да се представят на ниво.”

 

„Тази награда е голяма изненада за мен, сподели Златка Пеева. - Не съм очаквала, че ще бъда наградена, но пък ми стана наистина много приятно, че съм забелязана и оценена. В читалището работя от 1990 г. Започнах на половин щатна бройка като библиотекар. Сега съм секретар. В читалището имаме женска певческа група, коледарска група, кукерска група, детска театрална трупа и лазарска група. Работим с различни хора, деца и възрастни. Срещаме се с трудности от всякакво естество, но не се оплаквам, справяме се. Както навсякъде, и при нас има проблеми - нямаме средства за дейност, за носии. Следващият голям проблем са самодейците, които намаляха много. Старите самодейци вече не са между нас, а младите нямат интерес”.

 

„Наградата „Будител за опазване на традициите” е признание за всички самодейци, които дават сърце и душа за читалищната дейност, а за мен е оценка за десетгодишния ми труд като секретар на НЧ ”Изгрев-1928” - с. Драгоданово, сподели Марияна Стоянова. В читалищните мероприятия вземат участие самодейци на различна възраст. Самодейните ни групи са: женска певческа група, коледарска група, кукерска смесена група, детска група „Лазарки” и танцов клуб. В продължение на няколко години събирахме експонати от бита на хората в селото, а подредената изложба „Имало едно време” носи духа на българското и има задачата да запази спомена от традициите, да заинтригува младото поколение и да разгори пламъчето на любовта към всичко българско и родно. Трудностите в дейността ни са от различно естество: и финансови, и материални, и организационни, но най-важното е да продължим да събуждаме интереса на младите към народното творчество, към българските обичаи и традиции”.

 

Годишните награди на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” бяха връчени за четвърта поредна година. През 2016 година с награда „Народен будител 2016” бе отличена Красимира Абраамян, секретар на НЧ „Дружба-1993”-Сливен, с „Будител на младото поколение 2016” – Жулиета Велева, секретар на НЧ „Отец Паисий-1936” – Сливен, а с „Будител за опазване на традициите 2016” – Цвета Христова, секретар на НЧ „Слънце-1928” – с.Гавраилово.

 

През 2017 г. ОДФ-Сливен награда "Народен будител на 2017" бе присъдена на Йовка Тодорова от НЧ „Христо Ботев-1897” – Сливен; "Будител на младото поколение 2017" - на Донка Иванова от НЧ „Светлина-1926” – с.Селиминово; а "Будител за опазване на традициите 2017" – на Станка Пъшкова от НЧ „Просвета-1934” – с. Ковачите.

 

В категория „Народен будител на 2018 година” бе отличена Йорданка Таскова, секретар на НЧ "Искра - 1929"- с. Крушаре. Наградата „Будител на младото поколение 2018” получи Веселина Миланова, секретар на НЧ "Пробуда - 1938" - с. Панаретовци, а наградата „Будител за опазване на традициите 2018” бе присъдена на Христина Янева, секретар на НЧ „Д-р Петър Берон-1934” – с.Тополчане.

 

Инициативата е част от основната програма за месеца на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.Фондът осъществява дейността си с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи" и фондация "Чарлз Стюарт Мот".

Още снимки от новината

-------
-------
-------

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев