Община Сливен

Стефан Радев: Честит Ден на народните будители

.........................................
01.11.2019 / 10:13

Българинът изпитва особена почит и уважение към личностите, посветили житейския си път на просвещението и духовното израстване. На първи ноември прославяме техните имена и черпим от вдъхновението и силата им. Денят на народните будители провокира особено вълнение, защото осъзнаването за мощта на просвещението е свързано с великите хора на България. Тези, които издигат високо книгата и перото, дават облика на духовното ни минало и наши съвременници достойно продължават делото им.

Будителят променя общественото съзнание към добро, издига го над всичко дребно и незначително. Той ни учи на себеуважение и издига самочувствието ни като народ. Будителите са сред нас, в училищата, в библиотеките, театъра и читалищата, навсякъде, където просветата намира пролука, за да се влее в основите на голямото знание.

Аз вярвам, че бъдещето ни зависи от тяхната воля и енергия, от способността на всеки от нас да намира истината и да върви в правилната посока. Поклон пред паметта на всички възрожденци, творци, революционери и български герои от нашата история. Поклон към съвременните будители!

 

Честит Ден на народните будители!

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев