Община Сливен

В Сливен представиха документален филм за известният български физик Теодосий Теодосиев-Тео

.........................................................
18.10.2019 / 09:25

Филм, посветен на физика Теодосий Теодосиев бе показан за първи път в Сливен. Премиерата се състоя на 17 октомври.

"Формулата на Тео" е документален филм за учителя, вдъхновил няколко поколения младежи със своята работа на преподавател. Николай Василев е сценарист и режисьор на лентата, която показва една цяла година от живота на Теодосий Теодосиев.

Филмът бе представен в зала „Зора“. На премиерата присъства и самият физик Теодосий Теодосиев. Той отговори на многобройни въпроси на публиката.

Теодосий Събев Теодосиев е дългогодишен преподавател по физика в ПМГ „Никола Обрешков“ в град Казанлък. Ръководи и специализирана школа по приложна математика и физика. За нуждите на школата е създал база за експериментални задачи по физика.

Теодосиев е действащ учител и ежегодно дава по-голямата част от националните отбори на България за международни състезания и олимпиади по физика. От общо 11 златни медала, печелени досега от български участници на Международни олимпиади по физика, 7 са на възпитаници от неговата школа, включително най-високите индивидуални резултати и отборни постижения. Има 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика и повече от 50 участници на МОФ.

Теодосий Теодосиев е и активен общественик. Избран е за първи председател на Националния клуб на учителите новатори. В продължение на много години е бил член на редколегията на списание „Физика“, в редакционния съвет на списание „Проблеми на образователната политика“, член на Управителния съвет на Съюза на физиците в България, член на Висшия учебен съвет към Министерство на просветата и др. Рецензент е на сборници и учебници по физика. Автор е на стотици статии.

Носител е на множество награди и отличия. Награден е с почетен диплом от Българския парламент.

 

Източник: Снимки и видеоклип: Станимир Петков

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев