Община Сливен

„Седмица“ – 07.10.2013г.: Скандал в Панаретовци! Кольо Милев стана за резил

.........................................................
14.10.2019 / 10:28

В дните на тази предизборна кампания „Седмица“ връща лентата във времето на Кольо Милевия мандат и след това. Коментарът оставяме на читателите…

Слабост на Марин Кавръков / от известен сливенски род/ и преди, и след като стана губернатор, е културно-историческото наследство на Сливен. Той освети живота и дейността на известни сливенски родолюбци, възрожденци и културни дейци. Именно на Кавръков дължим и заслугата да знаем къде са гробовете на редица известни сливналии като Сирак Скитник и др., както и на Стефан Панаретов. Кавръков успя да се свърже дори с кмета на Вашингтон, откъдето с помощта на бившия ни външен министър Николай Младенов се сдобихме с карта и снимки на гроба му в Рок Крийк, както и с копия от смъртния акт и завещанието на Панаретов, който буквално е “излял” около 2,5 млн. долара дарения за БАН и въобще за културното ни развитие. Преди година или две Марин Кавръков поканил американския професор Даниел Кук, който разказал интересни детайли от живота на Панаретов.

“Седмица” установи, че инициатори на честването на Панаретов са Марин Кавръков и читалището в Панаретовци. То било насрочено за 18 часа в петък с участието на местния танцов състав и с прожекция на малък документален филм на младеж от селото за живота и делото на Стефан Панаретов. По този повод Марин Кавръков е възнамерявал да подари на кметството изискан още преди години от САЩ портрет на професора, рисуван от американски художник, както и копие от смъртния му акт и завещанието му.

Да, ама не, както казва Петко Бочаров… Защо ли?

Защото ревнивият и самовлюбен солдафон Кольо Милев научил за това и друго решил. Нима ще позволи другиму да дръпне тържествената реч? Можем да изброим още примери за това, като само ще припомним: в окопната си война с Радостин Русев, Милев се опита да го измести и от възкресения от последния хайдушки събор на “Агликина поляна”. Една възкресена традиция бе загърбена през т.г., като с Радостин Русев си отиде и тя. Водещият некоректна окопна война с лидера на “Съюз за Сливен” кмет се вмъкна пръв на траурната церемония в църквата с букет цветя, бе и на гроба му, и не се подвуоми да погази и един църковен канон по безпрецедентен начин : да четат негово слово в храма! Щом е за реч и перчене, може да реже ленти и пред ремонтиран подлез, както стана с този до ж.п. гара!

Но какво всъщност се случи в с. Панаретовци? Според разкази на очевидец, следното:

Заради студеното време и вятъра предчиталището, я имаше десетина-петнадесет човека от селото. То по това време хората са на работа. Другите бяха неколцина кметове от съседни села и от антуража на кмета. Кратко рехаво слово му дръпна зам.-кметът Иван Славов, а след това и самият Кольо. Който най-вероятно не е чувал за Панаретов преди това. Подир туй запяха лелки от местния хор. Слезлият сред хората още в самото начало Марин Кавръков бе низвергнат и не му дадоха думата. Но додето траеше краткият концерт, той пристъпи към кмета и местните и с няколко думи им подаде масления портрет на Стефан Панаретов, копие от завещанието му и други документи. Този жест обаче явно вбеси Банкета, та се разигра следния водевил, от който полъхна озлобление и простотия . Той взе микрофона и зареди намръщен следното:

“Тука да ви кажа, някои хора ви промиват мозъците и ви подаряват някаква картина. Аз мога 10 да ви подаря! Правим ви канала, улиците. Ще ви оправим селото. Тези от ГЕРБ нищо не направиха за вас!”. И т.н….

Присъстващите останаха в потрес и възмутени се разотидоха.

 

Георги Вл. ПОПОВ

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев