Община Сливен

Министър Красимир Вълчев в Сливен - с оптимизъм за приема в образователната система

------------------------------------
07.10.2019 / 11:50

Приемът в системата на професионалното образование през последните години се е увеличил от 48 на 56 процента . Това съобщи при посещението си в Сливен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Учениците се стимулират чрез допълнителни стипендии и въвеждане на дуалната форма на обучение, която предоставя последваща професионална реализация, поясни министърът. Целта на дуалното образование е да се посрещне очакваният недостиг на пазара на труда, допълни той.

 

Благодарение на Механизма за връщане на децата в училище, в класните стаи са върнати близо 44 хиляди деца. Около 4 хиляди са отпаднали вторично, допълни Красимир Вълчев. Той поясни, че е трудно е да се отчете каква част от децата са в чужбина, а не просто не посещават училище. От близо 260 хиляди деца, които екипите по механизма са започнали да издирват, 160 хиляди са се оказали в чужбина. Според министър Вълчев, предизвикателството пред образователното министерство е не просто да върнат учениците в училище, а да ги накарат да ходят редовно. По думите на министъра, посещаемостта в проблемните училища между 40 и 50 процента.

 

Министър Красимир Вълчев присъства на откриването на учебна работилница в професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“ в Сливен.

 

Работилницата по шевно производство е оборудвана по проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Тя е на стойност 63 хил. лв и е съфинансирана с 10 000 лв от фирмата „Едоардо Миролио“ . За нуждите на учениците са закупени модерни специализирани машини.

В професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“ се обучават 302 ученици в 14 паралелки, съобщи директорът на училището Даниела Караманова. Три от паралелките са дуални. Там учениците се обучават в реална работна среда. Учебното заведение е единствено в страната, което обучава ученици в традиционните текстилни специалности, които са защитени – предачество, тъкачество и плетачество.

 

Людмила ЙОРГОВА

Източник: "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев