Община Сливен

„Седмица“ – 29.09.2015г.: Нова далавера около зала „Сливен” !?

.........................................................
04.10.2019 / 10:04

В дните на тази предизборна кампания „Седмица“ връща лентата във времето на Кольо Милевия мандат и след това. Коментарът оставяме на читателите.

В местните медии „разцъфтя” новината за нови 580 000 лева, които кметът Кольо Милев налива допълнително в ремонта на печалноизвестната зала „Сливен”.

Необходимостта от допълнителни дейности, заплатени от нашите джобове е твърде илюзорна и намирисва откровено на далавера. По същия начин в края на своя мандат и дни преди да напусне общината, Йордан Лечков раздаде аванси и пр. Сред тях е и ремонтът на Старческия дом, средствата за които бяха изплатени не на изпълнителя „Бул гейт”, а на „Строй инвест”. Бизнесменът на Лечков Евгений Петков изтегли кеш 1 млн. лева, които потънаха безвъзвратно в нечии джобове, за което получи 5 години затвор.

Преди време Министерският съвет отпуска на община Сливен 2,5 милиона за ремонта на зала "Сливен” и за благоустрояване на пешеходните зони, след което по Кольов тертип се захваща раздаването им. Следва сигнал, и започва разследване преди около няколко месеца.

"Седмица" научи, че проверка е потвърдила изнесеното в сигнала: общината изплаща още в началото всички средства на ДЗЗД "Моби" /дружествата "Билдинг" и "Монолит"/, вместо 30 на сто, както е според договора. Към началото на проверката в зала "Сливен" изобщо не са извършвани каквито и да е строително-монтажни работи. Свалени са единствено старите ламперии, но е написан акт за извършени СМР, под който са подписите на представители на "Моби” и назначен от кмета надзор. Образувано е досъдебно производство, по време на което е установена разлика от около 500 000 лева между извършеното реално и описаното в протоколите! Тоест, става дума за мащабно документно престъпление /чл. 311 от НК /, за което отговорност носи главно Кольо Милев като разпоредител с държавните средства.

Същата скандална картина е и с изразходените неправомерно целеви средства, отпуснати от МС за благоустрояване на пешеходни зони в община Сливен. Но вместо благоустрояване на последните, парите са пренасочени към асфалтиране. Тоест, Кольо Милев безпардонно е класифицирал улиците като алеи, и по този начин е заобиколил и нарушил спуснатото му от МС условие. Но при ремонтите в Тополчане например, улиците са засипани само с чакъл, и то наполовина. Нечистите игри на Кольо Милев с гореспоменатите средства злепоставят община Сливен пред държавните органи и рушат нейния авторитет.

Районна прокуратура - Сливен протака разследване срещу кмета Кольо Милев за далавери със зала "Сливен" и пешеходните зони. Това смятат представители на отделни институции, общински съветници и пр. Целта, според тях е, кметът да оцелее предизборно и да съхрани шансове за втори мандат.

От Районна прокуратура са върнали досъдебното производство срещу кмета Кольо Милев с указания да се снемат обяснения не само от кмета, зам. - кметовете, гл. счетоводител, гл. архитект, представители на "Моби" и дори областния управител /само дето не и от арменския поп!/. Изминаха доста месеци от началото на разследването, но засега почти нищо.

Дали споменатите по-горе 580 000 лв. са вече изплатени на консорциума „Моби” („Монолит” и „Билдинг”)? Няма да е изненада, ако отговорът е „да”. Могат да се посочат още много примери за вонящи на далавера обществени поръчки като ремонт на читалища, на улици, маркировка и пр., в които основен елемент е погазването на закона с почти неприкрита тенденция за източване на общински средства…

 

(Със съкращения от „Седмица“)

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев