Община Сливен

Скандал! Защо около първия случай на чума по прасетата в Сливен мирише? Замесен ли е Кольо Милев?

.........................................................
02.10.2019 / 10:17

Има нещо гнило около първия регистриран случай на свинска чума в Сливен. Фактологията е размита, а това, което със сигурност се знае навежда на интересни мисли. Умрялото прасе е диво и е намерено край пътя най-малко три дни след смъртта му по сигнал на дете.

Път, който далеч не е безлюден, а миризмата на разлагащо се диво прасе е трудна за пренебрегване. И това “удобно” се случва в началото на предизборната кампания и буквално дни преди началото на ловния сезон, който е провален и се отлага заради случая на чума.

Тук идва още по-интересният факт - около два месеца преди случката шефът на горското стопанство в Сливен, Димо Димов разгневено “се изпуска”, че ловният сезон няма да се състои, защото “все ще се намери някоя болна от чума свиня”. Според нашия източник, “пророческите” думи са казани пред голям брой свидетели от едната от двете враждуващи ловни дружинки.

Скандалът между тях е с давност няколко години, отдавна се е превърнал в личен, а с началото на предизборната кампания е и политическо оръжие на бившия кмет Кольо Милев, който е шеф на едната от тях. Спорът е за ловно поле, което двете дружинки не могат да си поделят вече 3 години, но на 2 септември съдът се произнася в полза на дружинката, която не е на Кольо Милев и ловното поле е отдадено на другата, без право на обжалване.

А Кольо Милев е обещал на своите, че това няма да стане и че той е гарантът. Не за първи път думата на претендента за кметския стол олеква, но този път бившият генерал е обещал на своите, че ако те няма да имат ловни полета, то никой в региона няма да има. Случката, характерна за епизод на “Столичани в повече”, става още по-заплетена, тъй като заразеното прасе не е намерено в естествения му хабитат. Специалистите уверяват, че болните животни търсят водоизточници, а починалото е открито на разклон, близо до града. И освен въпросите защо прасето се е появило точно там изникват и нови - кой го е подхвърлил, защо би го направил и може ли едно животно да изиграе важна роля в предизборната кампания.

Оказва се, че приближените на Кольо Милев са се решили на нестандартния ход не само за да попречат на другите ловци, но и за да подпомогнат предизборната му кампания. От една страна, подхвърленото прасе трябва да принуди държавата да забрани лова и управлението да търпи негативи. От друга - антагонизира цялата гилдия на ловджиите в региона, които се настройват негативно, че не могат да се отдадат на хобито си.

Ето как едно умряло прасе постига целите на червения кандидат - за пореден път да покаже, че стои над закона, и да подмени важните теми в предизборната кампания, обслужвайки личния си интерес.

Цената обаче е доста по-висока от егото на един бивш провален кмет и неуспял депутат - африканската чума по един или друг начин вече ефективно е в Сливенско, един от регионите, където до момента се предприемаха само превантивни мерки. Продължава да се подклажда разделението между местните хора и да се манипулира избора им.

 

Източник: https://blitz.bg/obshtestvo/zashcho-okolo-prviya-sluchay-na-chuma-po-prasetata-v-sliven-mirishe_news700735.html

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев