Община Сливен

При голям интерес преминаха проявите в РБ "Сава Доброплодни" в дните на отворените врати

.........................................................
30.09.2019 / 11:03

По традиция, всяка година, в началото на учебната година Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен организира Дни на отворените врати. И тази година към инициативата проявиха интерес много ученици и граждани. Над 600 ученици от ПМГ “Д.Чинтулов“, ГПЗЕ “З.Стоянов“, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, НХГ “Д.Добрович“, ПГТО “Добри Желязков“ се включиха в различни прояви: екскурзии в библиотеката, демонстрации на възможностите за ползване чрез Интернет на пълнотекстови електронни бази данни на библиотеката, представяне на нови книги и помагала в помощ на обучението по различни предмети за отделните класове, интересни презентации и прожекции на филми за историята и културното и литературно наследство на нашия град.

 

Над 240 ученици, изучаващи чужди езици, посетиха Чуждоезиковия център на библиотеката и се запознаха с богатия му книжен фонд, включиха се и във викторини и презентации посветени на 26 септември - Европейския ден на езиците.

 

За най-малките читатели библиотеката също беше подготвила интересни прояви. Най-многобройни участници в тях бяха учениците от първи до четвърти клас на XII ОУ „Елисавета Багряна“, които се включиха в забавни часове „Библиотеката – свят пълен с чудеса” и се срещнаха със своите любими приказни герои.

 

През дните на отворени врати в библиотеката се регистрираха 181 нови читатели.

 

На 28.09.2019г./събота/, в последния от Дните на отворени врати в библиотеката, на почитателите на стойностната съвременна българска художествена литература гостува известната писателка и преводачка Здравка Евтимова, чиито книги днес водят класациите за най-продавани книги на български автори. Нейният стил е разпознаваем в своята уникалност, простота на изказа, драматичност, герои от улицата, аромат на забравени селца и лица от градските низини, в чиито съдби обаче се оглеждат проблемите на цялата ни нация,

 

Въпреки необичайния обеден час на срещата, залата едва побра почитателите на творчеството на писателката. След кратко представяне на творческата й биография, тя, разказа за първите си стъпки на писателското поприще, за преводаческата си дейност, за начина си на писане, за интересите си към определени теми и герои, за работата си по последния си роман и др. Отговори на много въпроси на публиката, между които и за повода за написването на разказа "Кръв от къртица", около който се вдигна голям медиен шум по повод публикуването му в американски учебник по литература за осми клас.

 

След срещата, повече от час Здравка Евтимова раздава автографи на своите почитатели.

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев