Община Сливен

Кандидат - кметът на ДБ Димитър Сяров: Честните избори зависят и от гласа на избирателя, от нас самите

------------------------------------
26.09.2019 / 12:30

Свидетели сме, че преди началото на всяка предизборната кампания някоя от големите политически сили излиза с призив към участниците - кандидатите и партиите, на които са представители – да подпишат споразумение за честни избори. Тази година това направиха от местната организация на ПП ГЕРБ, от която получихме покана да се включим в подписването на такъв акт.

 

За нас като представители на Обединение Демократична България /ДСБ, Да, България и Движение „Зелените“/ е важно да споделим с избирателите своето становище по този въпрос.

 

С неуспелия, но упорито отстояван от управляващите опит да не сменя ЦИК, въпреки изтеклия й мандат, и отмяната на машинното гласуване в последния момент, в известен смисъл предстоящите избори са минирани от съмнение за тяхната честност. Защото, отменяйки това законово положение, въпреки преобладаващото обществено мнение, че машинно гласуване трябва да има като гаранция за реално отчитане на вота, тази силово наложена промяна, остави впечатлението, че тя се прави в изгода на управляващите. Което пък може да доведе и до отказ от участие недоволните гласоподаватели и това би било единствено в полза на партиите с големи твърди ядра. Овладяването на медиите за партийна доминация и обругаване на политическия противник, външният натиск върху Хоризонт, са част от тежката ситуация преди изборите.

 

Дълга тема за дискусии е отрязването на партийните субсидии, което засега единствено е в полза на партии със солидна корпоративна обвързаност, не само като финансова помощ, но и при упражняването на властта с последващи зависимости.

 

 

 

От Демократична България на горните основания и по други причини, непосочени тук, като темата за изборната администрация например, не намираме за необходимо да се присъединим към този формален и декларативен акт, за който сме поканени. /В същото време се надяваме, че инициативата за приемане на декларация също е по благородни подбуди/. Като представители на политическа сила, която никога не е ползвала недопустими практики в изборите, а по-скоро сме били потърпевши от тях, примери за които имаме в частта за отчитане на преференциите, се възползваме от поставянето на тази тема в публичното пространство, за да се обърнем към избирателите.

 

В България провеждането на свободни избори вече натрупа немалък опит. Но трябва честно да си признаем, че немалка част от него е негативен. И това не става без участието на гласоподавателите. Партиите и техните щабове и кандидати с различните похвати за манипулиране, корпоративен натиск и директно купуване на гласове биха били безсилни, без тяхното "съучастие". Затова си позволяваме да заявим, че три десетилетия от началото на демократичния преход би трябвало да са достатъчни, за да осъзнаем като общество и всеки един от нас такъв изключително важен демократичен акт какъвто е вотът. И той е следният – в деня на изборите, в тъмната стаичка, гласоподавателят с бюлетина в ръце държи властта. Образно казано, кметът и общинският съветник е всеки един от нас. За един ден за четири години! И това важи за тези, които гласуват и за тези, които няма да отидат до урните. Властта за един ден е наша, на избирателите.

 

Затова нашият призив от Демократична България не е към партийните щабове и техните емисари, а към избирателите. Ако искаме честни избори, които да отразяват реалната воля на мнозинството, решението е да изпълним задължението си като добри граждани и на 27 октомври и на евентуалния балотаж да спазим Изборния кодекс. С един свой жест можем да пресечем всички нечестни практики, от които следват в немалка степен зависимостите на властта, в чиито ръце и да е тя след изборите.

 

Димитър Сяров – кандидат на община Сливен от Демократична България

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев