Община Сливен

Проведе се инициативата „Чудните килими от Котленско”

------------------------------------
25.09.2019 / 16:55

На 20 септември фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” и Исторически музей-Котел организираха инициативата „Чудните килими от Котленско”. Тя се проведе във връзка с Дните на европейското културно наследство.

В „Галатанското училище” бяха представени книгите на Дора Куршумова „Пътешествието на вълнената нишка” и „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми”. Присъстващите петокласници от СУ „Г.С.Раковски” се запознаха с авторката и научиха от нея интересни подробности за преденето, тъкането и оцветяването на тъкани, с интерес изслушаха и част от приказките, посветени на старите текстилни занаяти.

 

По-късно през деня в Пантеона на Георги С.Раковски бе открита изложбата с живописни творби „Лозинките”, на Дора Куршумова. Пак там бяха представени и нейните книги „Чудните килими от Котленско” и „Хаджийска премяна”.

 

В СУ „Г.С.Раковски” се проведе творческа работилница „Котленски килим да си оцветим”, в която се включиха третокласници от училището. Преди да започнат да оцветяват, децата се запознаха с моделите на котленските килими и научиха повече за празниците, на които сръчните котленки ги застилали в къщите си.

 

Инициативата е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

 

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев