Община Сливен

Сливенският текстилен музей и тази година се включва в Европейската нощ на учените с богата и разнообразна програма

------------------------------------
24.09.2019 / 15:20

Сливенският Текстилен музей и тази година се включва в Европейската нощ на учените с богата и разнообразна програма.

Инициативата обединява събития, които се провеждат в последния петък от септември едновременно в стотици европейски градове. Тази година нашата страна участва с 50 локации в 13 български селища.

В Сливен специална програма за Нощта на учените са подготвили Националният музей на текстилната индустрия и Крепост Туида.

Програмата в Текстилния музей е с начален час 17:00 часа и ще продължи до 22:00 часа. В нея са включени интересни занимания за деца и възрастни. За малките приятели на науката – забавни математически игри, приказно космическо пътешествие, наблюдения и експерименти. За пораснали откриватели - научно кафене с любопитни презентации и демонстрации и ателие, посветено на българската шевица. Всички ще имат възможност да се включат в рисуването на пеперуди върху общо копринено платно.

Постоянната експозиция на музея и изложбите „Вариации в синьо” и „Хлебни мрежи” ще бъдат достъпни в вход свободен.

Събитията се реализират в партньорство с: Център по забавно математика, София; Астроклуб „Проксима”, Сливен; Група „СеданкаТа”; Национална художествена гимназия „Димитър Добрович”, Сливен; Технически университет - филиал и Колеж, Сливен; Сдружение ”Общество за култура и съпричастност Щъркелите”.

 

ПРОГРАМА

 

17:00-18:30

Магия REFRESH

Приказно космическо пътешествие „Приключенията на Грифит“

Творческо ателие за деца на сдружение „Общество за култура и съпричастност ЩЪРКЕЛИТЕ“ и детско онлайн списание „Щъркел“. Децата ще научат какво е екзопланета, ще напишат групова приказка за приключенията на Грифит и ще нарисуват Грифит на любимата му екзопланета.

 

17:00-19:00

Магия REFRESH

Щанд с геометрични дъски OpenGeoboard

Център по забавна математика представя щанд за развиване на въображението и пространственото мислене чрез дървените геометрични дъски Opengeoboard. Разтягайки разноцветни ластици между пинчетата на дъската, се „рисуват“ първо прости линии и геометрични форми, после по-сложни фигури на хора, животни, къщи, цветя и т.н. Докато се забавляват, децата ще се запознаят с основните геометрични фигури и техните елементи, с понятия като обиколка и симетрия, а оттам и със структурата на звездното небе.

 

17:00-20:00

Магия REFRESH

Главоблъсканици и пъзели

Център по забавна математика представя щанд с триизмерни пъзели, занимателни задачи и популярни настолни математически игри. За всекиго по нещо – от деца на 4-годишна възраст до техните родители, баба, дядо.

 

19:00-19:30

REFRESH кафене

"Цвят и светлина"

Презентация и експерименти на тема, свързана с цветовете и светлината от гледна точка на науката. В партньорство с Астроклуб "Проксима" - Сливен.

 

19:30-20:00

REFRESH кафене

TextTech „Коприна“

Презентация и обсъждане на теми, свързани с коприната от историческа, научна, икономическа и художествена гледна точка. В партньорство с Технически университет – филиал и колеж Сливен.

 

20:00-20:30

Магия REFRESH

TextTech „Коприна“

Щанд с микроскопски наблюдения, експерименти и демонстрации, свързани с коприната

 

19:00-21:00

Магия REFRESH

Изработване на шевици

Кът, в който, в рамките на плат във вид на умалена квадратна мрежа, групата на любителите на традиционни костюми „СедянкаТА“ ще покаже на участниците как се изработват елементи на шевици.

 

19:30-20:30

Магия REFRESH

Интересните животни

Работилница, в която малките изследователи ще се запознаят с интересни факти за някои от най-забележителните животни на нашата планета. Бавноходките, например, могат да оцеляват незащитени в Космоса. Какви ли други интересни същества има? Извънземни ли са те? Или просто има доста животни, за които не знаем нищо? Децата ще участват в търсаческа експедиция за намиране на животните и в ролева игра. Всяко дете ще изработи едно от животните за спомен.

Подходящо за деца над 5-годишна възраст.

 

21:00-22:00

Магия REFRESH

"Полетът на пеперудата"

Рисуване на пеперуди на общо копринено платно с преподаватели и ученици от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен.

 

Наука в града REFRESH

изложби:

 

17:00-20:00

Фотографска изложба „Хлебни Мрежи“

Изложба на мрежата „Хлебни къщи“, чиято мисия е да бъдем свързани чрез хляба, като оформяме места за среща, където хората, познати и непознати, да се сближават и подкрепят и да развиват неподозираните си артистични заложби.

 

19:00-22:00

"Нощ в музея – текстилът през вековете"

Отворени врати в Музея на текстилната индустрия – Сливен с демонстрации на текстилна техника и технологии.

 

19:00-22:00

"Вариации в синьо"

Изложба, посветена на ръчното текстилно печатане и багренето с индиго – проект, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

 

Наука в града REFRESH

Европейски кът

В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев