Община Сливен

Художествена галерия „Руси Карабиберов“ в Нова Загора отвори врати за традиционния "Есенен салон"

------------------------------------
20.09.2019 / 12:40

За двадесет и първи път традиционната изложба на новозагорски художници „Есенен салон“ постави началото на празничните тържества по случай Деня на Нова Загора – 14 октомври, Петковден.

На 19 септември, от 21:00 часа, Художествена галерия „Руси Карабиберов“ отвори гостоприемно врати за всички ценители на изобразителното изкуство, за да им предложи един невероятен празник на сетивата с най-новите творби на новозагорските майстори на четката: Светла Стоянова, Иван Стоянов, Данаил Николов, Пламен Кирилов, Станимир Желев, Димона Наскова, Ивайло Саралийски, Момчил Доневски, Мариян Дзингаров, Николай Петров, Мартин Маринов, Даниела Георгиева, Георги Попов, Маня Манева, Йордан Мъжлеков и Консто Касабов.

За първи път в новозагорската изложба е включен и чуждестранен автор – Мат Брайт, като целта е популяризиране на новозагорските творби извън страната. Всяка година по това време гилдията на родните творци предлага на новозагорската общественост своите най-нови творчески решения от емоционални, запомнящи се послания и разнообразна стилистика, разчупваща сивотата на ежедневието, добавяйки неповторим колорит в празничните дни.

В началото на вечерта уредникът на Художествена галерия „Руси Карабиберов“ Иван Стоянов се обърна с поздрав към всички любители на изобразителното изкуство, след което експозицията беше официално открита от началника на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“ Станимира Кънчева. „Радвам се, че за поредна година сме отново заедно, за да се насладим на изложените магнетични творби, пулсиращи с ритъма на нашето съвремие, доказвайки по неоспорим начин максимата, че „Животът е кратък, а изкуството вечно“.

Благодарни сме на родните ни художници, че ни правят съпричастни към своята чувствителност и сетивност към богатството на родния ни край, споделяйки с нас своите най-съкровени мечти върху платното. Изкуството се ражда от сърцето на твореца и то бие още по-силно, когато разбере, че тази споделеност е възприета и почувствана през нашите сетива.“

Тя пожела на всички творческо вдъхновение, успех и използва възможността да награди отличените млади творци на Студио „Дъга“ от Четиринадесетия международен конкурс за живопис и графика на „Моята земя“ 2019 Минск, Беларус и Тридесет и осмата международна художествена изложба на детски творби, Битоля 2019, Северна Македония.

След официалната част, под звуците на джаз-формацията на Димитър Русев със солистка Мария Арнаудова и чаша вино в ръка, посетителите в галерията останаха възхитени от танца на светлините и сенките, извайващи контурите на различните творби, от нежните и екзотични понякога превъплъщения на нюансите и безмълвието на оттенъците, открояващи индивидуалния стил и почерк на всеки от новозагорските автори на изобразително изкуство.

 

 

 

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев