Община Сливен

В галерия "Д. Добрович" откриха изложба послучай 150 г. от създаването на БАН

-------
20.09.2019 / 09:32

На 19 септември 2019 г., в сливенската галерия „Димитър Добрович“ бе открита изложба с картини на български художници. Експозицията е собственост на колекционера проф. д-р Чавдар Славов. В изложбата са включени близо 80 произведения, дело на творци, с чието изкуство са свързани редица от най-значимите художествени явления в съвременната българска графика. Сред авторите са: Васил Захариев, Веселин Стайков, Евтим Томов, Преслав Кършовски, Румен Скорчев, Любен Диманов, Петър Чуклев, Стоян Цанев, Иван Димов, Иван Газдов, Захари Каменов, Цветан Казанджиев, Мария Духтева, Христо Кърджилов и др., както и графични творби и рисунки на художници като Дечко Узунов, Светлин Русев, Генко Генков, Емил Попов и др., изявяващи се преди всичко в областта на живописта и скулптурата.

Проф. д-р Чавдар Славов, д.м.н., е уролог по специалност, член на Постоянния комитет на Световната здравна организация (СЗО) за Европа и международен член на Европейската и Световната урологични асоциации. Интересите и любовта му към графиката, формирани през годините, след 1985 г. прерастват в колекционерска страст и в сърдечно приятелство с десетки художници от различни поколения. Тази изложба е част от „неговото пътуване в изкуството на графиката“ и шанс за публиката да се срещне с една колекция, респектираща с художествената значимост на включените в нея творби.

На откриването на изложбата тази вечер присъстваха много гости, сред които бе и Георги Йорданов – председател на Държавния съвет и министър-председател по времето на Тодор Живков.

Изложбата е посветена на 150 години от основаването на БАН.

 

Текст, снимки: Станимир Петков

Още снимки от новината

-------
-------
-------

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев