Община Сливен

Украинските чудотворни икони пристигат в Нова Загора на 24 септември

------------------------------------
18.09.2019 / 14:00

Украинските чудотворни икони на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ и Пресвета Богородица „Касперовска“ пристигат в Нова Загора. Чудотворните образи ще бъдат посрещнати на 24 септември в 16:30 часа, в храм "Св. Успение Богородично". Светините ще останат за поклонение до 26 септември, когато в 16:00 часа ще отпътуват за храм „Св. Иван Рилски“, гр. Гълъбово, Харманлийска духовна околия.

Светинята „Скоропослушница“ се нарича така, защото се смята, че бързо чува молитвите на вярващите. Тя е била изписана в манастира "Св. Пантелеймон" в Света гора през 1893 година. Осветена е в Дохиярската Света обител, където още през десети век се е прославил нейният оригинален чудотворен образ. В началото на миналия век иконата е дарена на църквата "Свети Александър Невски" в украинския град Ананиев.

Светинята „Касперовска“ е донесена в Русия в края на XVI в. Наследствена е, а през 1809 г. става собственост на Джулиана Касперова. През 1844 г. пренасят иконата в селската църква. Оттогава иконата на Дева Мария от Касперово е изцелила много хора и е обявена за чудотворна. От 1936 г. иконата се намира в Успенский собор в Одеса.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев