Община Сливен

Днес се навършват 75 години от кървавия преврат на 9-ти септември

.........................................................
09.09.2019 / 09:00

Днес се навършват 75 години от преврата на девети септември 1944 година.

Благодарение на окупационната съветска армия военни части свалят правителството на Константин Муравиев и на власт идва Отечествения фронт.

Още в първите дни бойни групи на комунистическата партия започва саморазправа със своите политически опоненти и представители на интелигенцията.

По неофициални данни без съд и присъда са избити между 20 000 и 40 000 души. Незаконният Народен съд произнася 2618 смъртни присъди.

Сред първите разстреляни са тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, който е брат на покойния цар Борис ІІІ, бившият министър-председател проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов. На смърт са осъдени девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници.

Така на практика комунистическата партия унищожава политическия, икономическия и културния елит на България.

Народният съд произнася 1226 доживотни присъди.

946 души са осъдени на 15 години затвор. Голям брой от тях обаче умират непосредствено след произнасянето на присъдите от побой и изтезания в затворите. За сравнение на Нюрнбергският процес, който изправя пред съда ръководителите на нацистка германия на смърт са осъдени 12 души, а трима са осъдени на доживотен затвор.

След деветосептемврийският преврат в България се установява сталинистки режим, който откъсва за 45 години страната от европейските демокрации.

Тоталитарната власт изжгражда десетки концлагери, в които комунистическата партия изпраща своите опоненти. Близо 300 000 българи намират смъртта си по време режима, подчинил България на волята на Съветския съюз. Тяхната памет ще бъде почетена днес от Съюза на репресираните пред мемориала до НДК. На монумента са изписани имената на 13 477 жертви на комунистическия терор.

И до ден днешен БСП, обявила се за приемник на БКП, не се изивни и не се разграничи от тоталитарен режим и продължава да чества кървавата дата 9-ти септември.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев