Община Сливен

Ансамбълът за народни песни и танци - Сливен с нов директор

------------------------------------
07.09.2019 / 10:43

Деян Митев е новият директор и главен художествен ръководител на Ансамбълът за народни песни и танци - Сливен. От 1 септември е назначен за ръководител на ансамбъла до провеждането на конкурс за длъжността.

Народният певец е роден на 24 август в град Сливен, но живее в с. Самуилово, където расте сред прекрасни образци на тракийски народни песни. Приет е през 1991 год. в НУФИ “Филип Кутев" гр. Котел, където завършва народно пеене, а през време на обучението си е и солист на представителния оркестър на училището. Първата си голяма награда за народно пеене получава още на 16-годишна възраст на конкурс в памет на Гюрга Пинджурова в Трън. Деян Митев е носител и на награди от конкурсите: "С песните на Вълкана Стоянова" Йовчо Караиванов", Международен конкурс в Гюргево, Конкурса за млади изпълнители във Варна и др.

Първите си записи в Българско национално радио изпълнителят прави през 2002 година и от тогава е солист на Радио оркестъра в БНР. През цялата си музикална карирера Деян Митев пее и с много други оркестри: Оркестър "Кристал" Оркестър "Чинари", Оркестър "Бисери", а от 2003 г. - с оркестър "Фолк палитра".

Деян Митев е бил солист в Ансамбъла за народни песни и танци - Слънчев бряг, Ансамбъла за народни песни и танци - гр. Сливен, работи и като хор-майстор в Ансамбъла за народни песни и танци "Тунджа" - гр. Ямбол. През 2002 г. е приет в АМТИИ гр. Пловдив със специалност "Музикална педагогика". През 2012 г. записва и магистратура в АМТИИ по специалността: "Изпълнителско изкуство - народно пеене". В момента, паралелно с ангажиментите си като изпълнител, Деян Митев е и преподавател по музика в XI СУ "К. Константинов"- гр. Сливен. Първия си самостоятелен албум "Копнеж за щастие" издава още през 2000 година. Мелодиите и на 10-те песни в него са авторски композиции на Деян Митев, а аранжиментите - на Пейо Трендафилов.

От 2000г. започва да записва в "Пайнер", като един от солистите на оркестър "Кристал". Негови песни са включени в сборни албуми и компилации, излизали в този период, като поредицата "На трапеза" и др.

Характерна особеност за Деян Митев е, че предпочита да записва свои авторски песни, като най-често той е и композитор, и автор на текстовете им, а аранжиментите поверява на Петър Войников.

Популярността на името му се гради на майсторското изпълнение на бавните тракийски народни песни с богата и сложна орнаментика, но на концертите и участията си той изпълнява песни от всички стилове, с богат жанров репертоар: фолклор от Тракийска фолклорна област, както и от останалите фолклорни области на България, авторски фолклор, поп фолк, естрада и др.

През 2000 година издава албума „Копнеж за щастие“. Печелил е множество награди в България и чужбина. Изнасял е концерти в САЩ, Мексико, Малта, Йордания, Чехия, Гърция, Румъния, Испания и Турция.

 

Пожелаваме му успех в новото начинание!

 

Източник"Сливен нюз"

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев