Община Сливен

Главният прокурор разпореди незабавна проверка и на ТЕЦ - Сливен

------------------------------------
04.09.2019 / 15:32

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да започне незабавна проверка в "Топлофикация - Перник", ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация – Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД.

От прокуратурата съобщиха, че проверката е по повод постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационни дружества, но идва ден след протеста на граждани на Перник, които се оплакаха от задушлив дим заради горене на отпадъци от ТЕЦ "Република", който е част от "Топлофикация - Перник".

Протестът доведе до посещение от министър Нено Димов, който се срещна с кмета на общината Вяра Церовска и обяви, че ще поиска съдействие от ДАНС, прокуратурата и МВР за проверка.

Проверката трябва да се проведе на място от министерството за това дали се спазват изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на МОСВ да установи дали да издадени разрешителни за съхранение и горене и всички други необходими документи за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества.

Ще се проверяват видът и количеството съхранявани и използване за горене отпадъци от всякакъв вид и съответствието им с документацията на дружествата.

Цацаров е разпоредил да се провери и замърсяване на околната среда, включително и чрез измервания и проби на място, както и наличие в резултат на това на опасност за здравето на хората. Главният прокурор е указал на министъра на вътрешните работи оказване на съдействие на органите на МОСВ при извършването на проверка на място и е определил срок от 1 месец за изпълнение на възложената проверка.

В края на миналата седмица "Биволъ" публикива материал, в който посочва, че черни като катран стълбове от пушек често се издигат от комините на няколко топлоцентрали в страната. Най-осезаемо това се случва в Перник от комините на ТЕЦ "Република", в ТЕЦ "Бобов дол", в придобилия скандална известност ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово и в ТЕЦ – Сливен. По официални данни ТЕЦ "Бобов дол" гори отпадъци "за експериментални цели" от ноември 2018 г. с разрешение на министъра на околната среда и водите.

Всички тези централи под една или друга форма изгарят отпадъци – с комплексно разрешително или като експериментално горене. И в четирите топлоцентрали собствеността е свързвана със самоковския бизнесмен и енергиен бос Христо Ковачки, посочват от "Биволъ".

Вчера министър Нено Димов каза и че са постъпили близо 500 възражения в общината и още 200 в РИОСВ - Перник, срещу инвестиционното намерение на ТЕЦ "Република" за горене на отпадъци.

 

Източник: "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев