Община Сливен

Сливенският художник Стоян Генчев със самостоятелна изложба в галерия „Йордан Кювлиев“

.........................................................
02.09.2019 / 09:21

Самостоятелна изложба-живопис на художника Стоян Генчев бе открита тази вечер в галерия „Йордан Кювлиев“ Сливен. Това е поредната годишна изложба на Генчев в България, който живее и твори в чешката столица Прага.

По традиция художникът прави годишно по една изложба в Сливен, в която показва натрупаните летни преживявания в България. Най-честите персонажи в летните му картини са „Сините камъни“ и сливенския край.

Художникът е роден на 26.09.1944 г. в град Сливен. През периода 1968-1974 следва в „Академията за изобразители изкуства” в Прага, завършва специалност „Живопис и реставрация”. Член е на Съюза на художниците и Асоциацията на реставраторите в Прага.Участва в много самостоятелни и колективни изложби в Чехия, Полша, Германия, Русия, Холандия.Творби на Стоян Генчев притежават частни и държавни колекции в България, Германия, Италия, Холандия, Русия, Англия, Франция, Гърция, Чехия, Полша. Реставрира паметници първа категория в Чехия и Моравия. От редица реализации, най – значима е реставрацията на три капели в Катедралата „Св. Вит” в двореца Храдчани в Прага.

Стоян Генчев започва творческият си път като реставратор, но в зряла възраст се отдава изцяло на живописта. Неговият философски поглед върху изкуството и живота личи и в откровенията му, както изобразителни, така и словесни.

Експозицията бе представена от куратора Атанас Парушев. Гости на поредната културна проява на галерията бяха художници, много приятели на художника и почитатели на изобразителното изкуство.

 

Източник: "Клуб на инвалидите - Сливен"

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев