Община Сливен

In memoriam: Напусна ни прекрасната Варта Гарабедян

ннннннннннн
21.08.2019 / 19:20

Тази сутрин склопи очи обаятелната и незабравима Варта Гарабедян, една от най- ярките представителки на арменската общност.

Родена на 6.01.1930 г. в гр. Сливен. Завършва арменското училище "Сахак Месроб" до четвърто отделение и реална гимназия в родния си град.

След завършване на средното си образование става част от новосформираното предприятие "Печатни произведения".От 1954 г. работи като учител отново по арменски език в арменското училище в Сливен,в продължение на четири години. От ученическите си години пее в смесен хор "Гомидас"-Сливен и е активен член на КПО "Ереван". От 1954 г. се връща отново в "Печатни произведения" -Сливен, където работи като книжар, а по-късно като стоковед и началник търговски отдел. На този пост остава до пенсионирането си.От 1989 г. преподава арменски език в Съботното арменско училище в гр. Сливен. На следващата година в Ереван посещава курсове по квалификация на арменски език. Преподавателската и дейност продължава цели 20 години.От 2000 г. ,когато се открива клона на ОАБС-Парекордзаган в Сливен е част от ръководството му. А от средата на 2003 г. до 2009 г. е и негов председател. Варта Гарабедян бе неизменен организатор на всички големи тържества и празници на арменците от гр. Сливен и допринесе за запазването на арменския дух в общността.

Поклонението пред тленните й останки ще е на 22-ри август от 10,45ч. в Новоселските (арменските) гробища.

Поклон пред светлата й памет!

 

"Седмица"

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев