Община Сливен

РЗИ-Сливен: Кърмата e най - оптималния избор за хранене на кърмачето

-------
06.08.2019 / 15:07

В Световната седмица на кърменето, която се отбелязва от 1 до 7 август, Регионална здравна инспекция - Сливен предостави практически препоръки за здравословно хранене на кърмачетата. Тази година инициативата преминава под наслов „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно“, а логото недвусмислено ни предава посланието, че кърменето е общ ангажимент на цялото общество.

Кърменето е най-добрият избор за хранене на бебето, припомнят от Регионална здравна инспекция-Сливен. Майчиното мляко през първите 6 месеца осигурява цялото количество енергия, течности и всички хранителни вещества, от които се нуждае бебето за растежа и развитието си. Освен това, кърмата осигурява имунни тела от майката, които предпазват бебето от голям брой инфекции и подпомага за по-бързото му възстановяване след боледуване, намалява риска от автоимунни болести и затлъстяване през детството. То създава изключително близка връзка между майката и бебето, стимулира психическото и интелектуалното развитие на детето.

Световната здравна организация и УНИЦЕФ препоръчват бебетата да бъдат кърмени изключително през първите 4 – 6 месеца след раждането, което ще им осигури оптимален растеж, оптимално развитие и добро здраве. Понятието „изключително” кърмене означава прием единствено и само на майчино мляко. Кърмачетата, хранени само с кърма, не се нуждаят от допълнителен прием на течности и /или вода до въвеждането на захранващи храни след навършване на 4 – 6 месеца.

След шестия месец в храненето на бебето трябва да се включват допълнително вода и постепенно да се въведат различни храни, но е препоръчително кърменето да продължи и по време на целия период на захранване, за да се осигури най - пълноценно хранене на детето.

Кърменето е полезно и за майката. То е естествен метод за контрол на раждаемостта, (макар, че не е сто процента гарантиран метод за предпазване от забременяване), намалява риска от рак на гърдата и рак на яйчниците, помага за възстановяване теглото и понижава нивата на затлъстяване.

Световната седмица на кърменето ще бъде закрита утре с прожекция на филма “Гърдата е най-доброто”, организирана от Център за майчино и детско здраве Сливен и РЗИ – Сливен. Филмът ще бъде представен от 10:30 ч. в Център за деца и родители “Тин-Тин” в Сливен.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев