Община Сливен

Само 1 235 домашни прасета отглеждани в тип „заден двор“ в областта все още не са умъртвени доброволно от стопаните

----
06.08.2019 / 11:15

Само 1 235 домашни прасета отглеждани в тип „заден двор“ в Област Сливен все още не са умъртвени доброволно от стопаните. Повечето от собствениците на животните са ги ликвидирали вече и са се съобразили с разпоредбите на властите за ограничаване на разпространението на АЧС. Това съобщи днес пред медиите областният управител Чавдар Божурски, по време на заседание на Областната епизоотична комисия Сливен. По думите му, общо 5 998 са били домашните животни подлежащи на умъртвяване и повечето хора вече са го направили. Според данните към 5 август, умъртвени са 4 763. 90 % от стопаните, попадащи в санитарните 20 км. зони са предприели крайната мярка, допълни още той. По думите му болшинствотото от стопаните на домашни прасета са разбрали необходимостта и нуждата от предприемане на разпоредените от държавата мерки за справяне с африканската чума по свинете и ограничаването на нейното разпространение.

Започват проверки в личните стопанства, там където прасетата не са унищожени доброволно на стопаните ще се дадат 24 часа да го наравят, ако и след този срок не е направено, ветеринарните власти ще евтаназират животните. Те могат да налагат и административни наказания на възпротивилите се стопани с глоби от 150 до 1000 лв.

Одобрени са вече и терените за загробване на животните, за Сливен те са 5, за Котел- 20- местата вече са одобрени от Басейнова дирекция, РИОСВ и РЗИ. Предстои да бъдат одобрени и тези за общините Твърдица и Нова Загора.

Относно протеста в село Крушаре, областният управител беше категоричен в несъгласието си с това заради правата на 20 протестиращи да се нарушават правата на хиляди пътуващи. „Проявяваме търпение към действията на протестиращите , но и нашето търпение не е безкрайно. Според нашата информация на протеста почти няма стопани от Крушаре, там са основно хора, които дори нямат домашни прасета. Време е протестиращите да приемт реалността и да се съобразят с нея“, подчерта Божурски.

 

Източник: slivenpost.bg

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев