Община Сливен

Сабина Иванова: За капитан "Надежда" от Сливен, който иска да създава история

------------------------------------
30.07.2019 / 15:04

Иван Петров е едно напълно обикновено момче. Но и не съвсем.

Той живее в Сливен.

Майка му, баща му и по-малкият му брат са заминали за Англия.

Иван, който още не е завършил училище остава тук, при баба си и дядо си.

Защото иска да завърши образованието си докрай. И да изпълни мисията си.

А тя е необикновена.

Иван е капитанът на един необикновен отбор. „Отборът на Надеждата“.

Иван още от дете обича футбола. Мечтае да се занимава професионално с този спорт. „Аз тренирам професионално в родния си град по два пъти на ден в ОФК „Сливен”. Сега ще съм в 12 клас, уча в спортното училище „Димитър Рохов”. Там режимът е много запълнен. Трудно е, но който има желание, може да съвмести всичко. Нямам много свободно време. Ежедневието ми е запълнено с учене и тренировки. Нужно, ако искаш да постигнеш нещо“, казва Иван. Той се е посветил на образованието си и футбола и гони големите спортни успехи.

На всеки мач на трибуните има един много специален човек. Неговият дядо.

Той е и сред най-големите му корективи. Държи Иван да не изоставя образованието. Посещава всеки мач, в който внукът му играе. Когато вижда пропуски, веднага ги изтъква. Иван не му се сърди. Напротив, вслушва се във всяка негова препоръка.

„От него съм научил да съм добър човек и да уважавам всеки. Не трябва да делиш хората, защото всички сме еднакви. Важното е какъв си по душа. Да си учтив, възпитан, да правим добро, да мислим добро, да говорим само добро. Така и за целия ни народ ще е много по-добре – всички да се уважаваме и да не се делим на групи“, казва Иван.

Спортните успехи на Иван не са малко. Благодарение на качествата си той е избран за капитан на „Отбора на надеждата“. Това е кауза, която има за цел чрез футбола да интегрира младежи в неравностойно положение.

Българският „Отбор на Надеждата“ замина за Уелс, където се провежда първенството с кауза – Световното първенство за бездомни.

А Иван, на когото е поверена ролята на капитан е начело на отбора, за да го води и вдъхновява.

Българският отбор в Уелс и вече записа няколко поредни успеха, срещу Хонконг, САЩ и Литва. Те показват, че борбеният дух, мотивацията и сплотеният екип, за сигурна рецепта за успех.

Снощи момчетата направиха исторически мач срещу трикратния световен шампион - Бразилия. В редовното време срещата завърши при резултат 5:5, а Иван отбеляза 4 гола. Отборът ни загуби на дузпи, но продължава в следващия кръг, тъй като завърши втори в квалификационната си група.

„Мотивацията е личен ангажимент и се подхранва от успехите, постигнати с усърден труд“, казва Иван и допълва: „Можем да останем в историята с едно много добро представяне. Трябва да имаме ясни и високи цели. Много добре се подготвяхме и имаме реалните шансове да влезем в осмицата. Най-важното е да сме колектив и да си помагаме“, казва Иван.

Момчето допълва, че без един човек, успехите им ще са невъзможни. И това е техният треньор - “ Борислав Фердинандов.

Иван разказва, че без него, успехът е невъзможен. Капитанът на отбора споделя, че треньорът разяснява всичко на терена и винаги е насреща, когато някой има нужда от съвет.

„Имам израстване, аз го усещам. С такъв треньор е просто уникално да се работи. Не очаквах да е толкова добре“, споделя младежът. Той все пак допълва, че за мотивацията разчита най-вече на себе си, а тайната на амбицията, с която преследва мечтите си, е в удовлетворението да видиш резултатите от положения труд.

 

Труд, който се отблагодарява

Семейството на Иван ще дойде да го гледа в Кардиф. Момчето е щастливо, защото се виждат рядко. Но след турнира идва другото състезание. В което е важен въпросът – а сега накъде. Иван обаче има посоката си.

„Искам аз сам да си постигна нещо, което да остави история. Не искам да съм като всички останали. Искам да направя добра футболна кариера. Искам да играя извън България, да стана популярен футболист. И за това се искат доста лишения. А надеждата идва от това, че трудът се отблагодарява. Гледаш резултати, вкарваш голове, виждаш, че има развитие и се самонадъхваш. Виждаш, че става…“, казва Иван.

Той вече е приет в Национална спортна академия, а за следващата година, амбицията му е да намери нов отбор, на по-високо ниво, за да става все по-добър. А това несъмнено ще се случи, защото „Капитан Надежда“ умее да го постига.

 

Източник: "Вести"

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев