Община Сливен

Християни и мюсюлмани отбелязаха заедно 250 години православен храм в село Тича

.........................................................
29.07.2019 / 18:15

Църквата в с. Тича, посветена на Свети Пророк Илия, е напълно обновена и реставрирана с помощта на мюсюлманина Турхут Исмаил от с. Искра.Това пише местният Котел нюз.

Възстановяването става възможно с европейско финансиране по програмата за развитие на селските райони, а изпълнител на проекта на православен храм „Св. Пророк Илия” е фирмата на Исмаил, добавя изданието.

По стари данни храмът е изграден в далечната 1769 година. През 1884 с дарени средства от местния заможен за онова време родолюбив хаджия Рашо Рашев, в Ярославск – Русия, в завода за леене на камбани специално за църквата на родното му село Тича е изработена камбана, която до пристигането в България хаджи Рашо не доживял. След настъпилите няколко десетилетия на духовна разруха и запустение, няколкото набези и кражби, сега храмът отпразнува 250 лета обновен. Това, което за другите е необичайно, дори граничещо със сензация, че един мюсюлманин възстановява християнски храм, за местните хора е нещо хубаво, но не и необичайно. В красивото котленско село Тича от стотици години заедно живеят в любов и разбирателство мюсюлмани и християни, които взаимно си помагат и подкрепят, отбелязва още Котел нюз. Празнична служба за обновление на храма след основния ремонт беше отслужена от Сливенския митрополит Иоаникий. За здравето на всички в двора на храма беше приготвен и раздаден курбан.

Гости на събитието бяха Коста Каранашев - кмет на Община Котел, заместник - кметът Шериф Куванджъ и Янко Янков.

 

Източник: "Котел нюз"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев