Община Сливен

560 кг от декар е добивът на праскови в Сливенско след началото на кампанията

------------------------------------
25.07.2019 / 12:57

560 кг от декар е добивът на праскови в Сливенско след началото на кампанията. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен директорът на Областна дирекция „Земеделие и гори “ Тодор Братанов. Като цялото качеството на реколтата при ранните сортове е добро. Влошаване има там, където от слани и градушки са пострадали трайните насаждения – най- вече в прасковените градини по падините и поречието на река Тунджа. „Общо 139 декара овощни насаждения са пропаднали на 100 процента заради лошите метеорологични условия,“ посочи Братанов.

В момента се прибират ранните сортове, а пикът на кампанията се очаква в началото на следващия месец.

Общо в областта с праскови са заети 23 000 дка.

По инициатива на министъра на земеделието и храните в 28-те области са учредени Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци. Тяхната цел е да се изясни какви са проблемите пред земеделските стопани и какви са начините за тяхното разрешаване. В Сливен председател на Съвета е Коста Петров, който оглавява и браншовата организация „Българска праскова“. Един от проблемите, които производителите на праскови вече са поставили пред Съвета, е липсата на договор за ползване на площи на Тържището за плодове и зеленчуци, където се намира сортировъчната линия и хладилните камери на сливенските овощари. От МЗХ са обещали съдействие.

Тодор Братанов припомни и че в края на месеца изтича срокът, в който земеделските производители трябва да подадат в местните земеделски служби правно основание за ползваните от тях земи.

 

Източник: "Фокус"

 

Людмила ЙОРГОВА

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев