Община Сливен

Хакери пробили на НАП за милиони българи?

.........................................................
16.07.2019 / 09:19

ДАНС проверява изтичане на данни от системата на Националната агенция по приходите. Това потвърдиха пред NOVA от НАП.

На електронната поща на редица медии бяха изпратени файлове, за които се твърди, че са от Министерството на финансите.

Съобщеният били получени през руски мейл сървъри. Те съдържали прикачен масив от данни с 57 папки. Били съпроводени с посланието, че състоянието на киберсигурността на българската държава е смехотворно.

Хакерите твърдят, че в откраднатите бази с данни има информация за над 5 милиона български, както и за чуждестранни граждани и компании. Файловете съдържат ЕГН, имена, а в определени папки и доходи.

От НАП съобщиха, че в момента се извършва проверка дали данните са реални.

"Проверяваме дали данните, циркулиращи в публичното пространство са верни", каза пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той уточни, че системата на приходната администрация функционира. "Към момента нямаме никаква информация за активни хакерски атаки".

"Второто, което проверяваме, е достъпът до сървърите и базата данни на НАП за месеци назад. За неоторизиран достъп, за да видим дали подобен риск се е осъществил", посочи Бъчваров. "До утре сутрин ще може да отговорим дали изтеклите данни са данни на НАП и дали те са автентични".

Хакерите твърдят, че разпространената информация е едва половината от това, с което разполагат. В мейла се призовава и за освобождаването на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, който е задържан от британските власти по искане за екстрадиция от САЩ.

 

Източник: https://www.vesti.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев