Община Сливен

Постановката „Бъркани приказки с Питка-Любопитка” бе представена в Арт-център „Седем”

------------------------------------
15.07.2019 / 14:14

Постановката „Бъркани приказки с Питка-Любопитка” бе представена в Арт-център „Седем” пред децата, участници в Лятната академия за талантливи деца на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. В пиесата участваха Василена Маринова, Мария-Магдалена Павлова и Виктор-Синан Бъчваров.

Постановката разказва за кака Богдана и две деца – братче и сестриче, на които тя показва ритуалите при месенето и изпичането на хляб. Включени са и три приказки от книжката „Бъркани приказки”, издание на ОДФ-Сливен, в което всички приказки са объркани така, че да научат децата да се хранят здравословно. Актьорите сами бяха направили сценария за постановката. Те представиха пред публиката и различни народни танци.

Куклите, които участваха в постановката, бяха направени от Василена Маринова и Йоана Баджева. Включените приказки бяха „Сладушка и баба й”, „Болен здрав носи” и „Житената питка”, а главен герой в две от тях бе Питка-Любопитка.

„Цялото преживяване беше много интересно, сподели Виктор-Синан Бъчваров след постановката. - Покрай самото приключение с приказките, включихме и най-важните традиции, свързани с хляба. Тук за първи път работих с кукли и това също ми беше много интересно. С Василена сме работили заедно много пъти, винаги е незабравимо театрално изживяване, и се надявам да работим още дълго с нея. Цялата идея на тази постановка е през интересното да се стигне до полезното, през интересните приказки да се видят традициите, народните танци, и, не на последно място, правилното хранене”.

„Беше много приятно да работя заедно с Василена и Виктор-Синан, каза Мария-Магдалена Павлова. – Подготовката за постановката ни отне няколко дни. Доста кратко време, но, надявам се, се получи добре. Мисля, че се хареса и на публиката. Помагах на останалите за усвояването на народните танци, избрах кои танци да включим в постановката. Посланието към децата е да се хранят здравословно, за да могат да са здрави, което е най-важното”.

„Този спектакъл беше приключение, понеже нямахме много време да го направим, сподели Василена Маринова. – Трябваше за кратко време да сглобим и танците, и куклената игра. Но смятам, че се получи добре. За база използвахме книжката „Бъркани приказки”, но включихме и най-важните неща, свързани с месенето на хляба, с печенето, украсата, различните ритуали. Що се отнася до народните танци, Мария-Магдалена предложи да включим такива танци, които добре ще се интегрират с текста и така решихме да ги вмъкнем. Цялостното послание на постановката е свързано с уважението към хляба, с това, че към месенето не трябва да пристъпваме през пръсти, с препратка към едни малко позабравени, но хубави детски приказки, с българския фолклор.”

Лятна академия е по дейност Интерактивен музей по основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

 

 

 

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев