Община Сливен

Отдадоха почит към жертвите от зверското клане в Любенова махала

.........................................................
14.07.2019 / 19:27

14 юли е черна дата в историята на новозагорския край. На този ден, преди 142 години село Любенова махала е сполетяно от изключително жестока съдба - турска войска и черкези извършват едно от най-страшните кланета в робска България. Само в двора на църквата и в самия храм „Св. Великомъчник Георги“ са избити 1013 души, а по приблизителни оценки общият брой на убитите хора от селото и околността е над 2 000 души. По жестокост и брой на жертвите събитията в новозагорското село се сравняват с „Баташкото клане“ и се наричат накратко – „Втори Батак“.

На паметната дата, своята почит към жертвите на зверското клане от юли 1877г. отново отдадоха родолюбиви жители и гости на Любенова махала, сред които бяха народният представител в 44-то Народно събрание Галя Захариева, председателят на Общински съвет Нова Загора Георги Николов, заместник-кметът Ивайло Енев, секретарят Мария Стефанова и кметът на село Любенова махала Иван Иванов. Те се включиха в отслужената от предстоятелят на храма „Св. Великомъченик Георги“ отец Димитър Попов заупокойна панихида и литургия. Изпълнени с искрена скръб и мъка всички присъстващи положиха цветя пред двата мраморни саркофага с тленни останки и сведоха глава в знак на преклонение.

Толкова много болка имаше в този ден, че дори небето "заплака", а природата потъна в тишина, за да почете паметта на жертвите. Поклон и мир на душите им!

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев