Община Сливен

Платформа с бус се обърна между Котел и с. Мокрен

.........................................................
15.07.2019 / 09:23

Платформа с качен върху нея Mercedes-Benz Sprinter се обърнаха по пътя между котленските села Градец и Мокрен. По думи на очевидци ремаркето, което е било закачено за камионче с ямболска регистрация от типа на пътна помощ, е започнало да лъкатуши и силно да се накланя в ляво и дясно. От далече се е създала дори илюзия, че микробуса, който към момента е качен върху ниската платформа ще изпреварва в случая, влекача пред себе си.

След няколко силни прецесии спрямо вертикалната ос на товара, качения бус заедно със скромната платформа върху, която се е возил, се обърнали зрелищно в дясната част на пътното платно.

Репортер на KOTELNEWS разговаря с водача на влекача, който нямаше категоричен отговор каква е причината за инцидента и твърдеше, че не става въпрос за необезопасен товар или невъзможност на платформата да вози толкова голям товар. Водача твърдеше, че дори е имало възможност да бъдат качени още 500 кг. товар спрямо нейните експлоатационни възможности. Неоспорим факт остава, че основната причина в акта на водача съставен от КАТ е именно необезопасен товар. Не е нужно да си експерт за да се види, че в конкретния случай този огромен бус поставен на тази нелепа платформичка е тиктакаща бомба със закъснител чакаща съвкупност от обстоятелства свързани с елементарна физика и динамика на силите, за да стане ясно, че тази крехка конфигурация ще се преобърне.

Остава въпроса какво би се случило, ако този бус заедно с платформата се бяха обърнали върху друго превозно средство движещо се в съседното платно. Ставаме ли свидетели на поредното безразсъдно поведение на водачи, които надценяват възможностите си и своите знания свързани с техниката която управляват.

Ежедневно сме очевидци и на безумни ситуации, в които се разминаваме с автомобили на чиито багажници или директно върху кабините с въжета или колани е струпан обемист товар надхвърлящ няколко пъти габаритите на самото превозно средство. Често явление са и свръх претоварените каросерии на малки камиони, които в стремежът си да направят максимално изгоден курсът си, надхвърлят разумното количество товар, който в даден момент става опасен. Да не говорим за претоварените тирове с дърва.

Не сме в Индия или други азиатски страни където е практика дори и хора да се превозват качени по таваните на автомобилите, но тук в нашата мила България за цената на човешкият живот и това как е можело да бъде опазен говорим едва когато недай Боже той бъде загубен.

Говорим но какво се прави??? В страната, в която войната по пътищата взима най-много жертви, война която не спираме.

 

Източник: "Котел нюз"

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев