Община Сливен

От ТЕЦ - Сливен уверяват: Скоро въглищата ще бъдат история

.........................................................
11.07.2019 / 09:18

Днес се състоя среща на кмета Стефан Радев и неговия заместник Румен Иванов, на Ръководството на Общинския съвет на Сливен, както и общински съветници с представители на управата на ТЕЦ-Сливен. Срещата беше инициирана след изказване от името на опозиционната БСП на Атанас Делибалтов по време на юнската сесия и последващи предложения на колегите им от ПП ГЕРБ. На днешната среща тема на дискусията беше текущата дейност на дружеството и използването на модифицирано гориво от отпадъци или така нареченото RDF.

„Топлофикация-Сливен“ е проектирана да работи с въглища от мина „Черно море“. Мината е закрита. ТЕЦ-ът е преминал на други въглища, които получават от различни места.

Скоро въглищата ще бъдат история, заяви Павлин Костов- изпълнителен директор на „Топлофикация-Сливен“.

На ТЕЦ-Сливен се е наложило да направят нееднократни инвестиции с цел повишаване очистването на газовете.

През 2015-та година е изградена предкамерна пещ за изгаряне и съвместно изгаряне на био гориво и RDF. Тази скара е проектирана и изградена съгласно Наредба 4 и отговаря на всички изисквания. На тази скара ТЕЦ-ът изгаря от 20 до 25 тона на денонощие, което съпоставено със 700-800 тона въглища, дава представа, колко малко е процентното количество на модифицираното гориво за отпадъци или RDF-a или под 3 %. ТЕЦ-Сливен периодично са подложени на проверки. От Стара Загора имат комплексно разрешително, което датира от 2018г. До момента не са констатирани нарушения. Целта е да поддържат ниска цена на топлоенергия. Това стана ясно от думите на Костов.

Тази инсталация е първа в страната.

Не се предвижда строителство на нови съоръжения.

Той добави още, че детето му е в града и ще се стараят с най-добри практики.

„Никога няма да позволим замърсяването на въздуха, който дишат и семействата ни“, подчерта Костов.

От ТЕЦ-Сливен заявиха, че искат да бъдат и първите, които ще направят газификация на горивата. От управата на дружеството поканиха общинските съветници да ги посетят и се запознаят с работата им отблизо.

 

Източник: „Наблюдател“

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев