Община Сливен

Как един билкар от Сливен надгражда бизнеса на дедите си

.........................................................
10.07.2019 / 09:04

Любен Пенков е млад мъж от Сливен и се занимава с билкарство. Събирането на билки е поминък за голяма част от ромите. С това са се занимавали бабата и дядото на съпругата му, които са потомствени билкари.

„Така по наследствена линия се зароди интересът и у нас. Дълги години ни обучаваха“, разказва Любен Пенков.

Възрастните са им предали уменията и знанията – как да познават билките, как и по кое време да ги берат, търпението и изпипването на детайлите в процеса на работа.

„А търпение се иска, да знаеш в колко часа да станеш и тази билка да я набереш, да не е прекалено влажно или обратното, да знаеш кога и как да я изсушиш, за да я съхраниш“, разкрива тайните на билкарството Любен Пенков.

„През 2014 г. решихме с жена ми да поискаме от община Сливен разрешение за един преместваем обект на централния пазар, за да продаваме продукцията си. Изобщо не бяхме сигурни дали ще успеем, нито дали ще имаме клиенти, но рискувахме“, споделя той. Две години по-късно – през 2016 г., научава от свои познати за възможностите, които предоставя проектът „Бизнес алтернативи“ на фондация „Тръст за социална алтернатива“ (ТСА). Чрез него се предоставят 6-месечни обучения на млади предприемачи с добри бизнес идеи или вече работещи фирми. Целта е да получат полезни практически знания, които да им помогнат да създадат или развият бизнеса си. Например как да управляват финансите и счетоводството си, да планират и проучват пазара и други пазарни умения.

Любен Пенков преминава през обучението. Споделя, че едно от най-полезните неща, които е научил от лекторите е да не пилее времето си, да е по-организиран и винаги да прави предварително проучване на пазара преди да предприеме каквато и да е крачка. Явява се на конкурса по проекта „Бизнес алтернатива“ на „Тръст за социална алтернатива“ и печели една от първите три награди. Получава финансиране от 5000 лв. Инвестира средствата в парцел край Сливен, където в дългосрочен план планира да разшири бизнеса си. Засега Любен Пенков и съпругата му не смеят да сменят мястото на билкарницата. Причината е, че бизнесът върви много добре и клиентите растат.

Вече мисли за разширяване на производството – създаване на микроцех с модерна сушилня за билките. „Обемът продукция става все по-голям, затруднявам се с естественото сушене на билките и ще трябва да приедприема крачки към разширяване, за да съм готов за новия сезон“, казва Любен Пенков. Научил уроците си, той вече е планирал няколко хода напред. За да съхрани потомствената линия на билкарството в неговото семейство.

 

Източник: https://www.mediapool.bg/

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев