Община Сливен

В село Новоселец зажънаха нивите с традиционен ритуал и много гости

------------------------------------
01.07.2019 / 15:34

За трета поредна година жътвата в новозагорското село Новоселец започна с ритуално зажънване и наричане за берекет. То бе представено в утрото на 1 юли от Kметство Новоселец и самодейците от НЧ „Пробуда-1928” и Пенсионерски клуб „Изгрев”, които се върнаха в детството и си спомниха за изтощителните работни дни, но и за радостта накрая от получените златни дарове от земята. Възстановката на колоритния обичай, който се прави вече столетия за берекет и за да има винаги хляб в дома, се състоя в местността „Кирпича”, където се събраха земеделски производители, много местни хора и гости на Новоселец.

Преди да започнат работа жътварите, отец Желязко, от църквата „Света троица“, отслужи молебен за здраве и плодородие, а пшеничният масив бе поръсен със светена вода, за да са пълни хамбарите със зърно. След което кметът на селото Силвия Александрова първа нагази в златната нива. Тя бе последвана от министъра на земеделието, храните и водите Десислава Танева, народния представител в 44-то Народно събрание Галя Захариева, председателя на Общински съвет – Нова Загора Георги Николов, зам.-кметовете на Община Нова Загора Нина Генчева и Ивайло Енев и секретаря на Общината Мария Стефанова. С усмивка те отправяха с всяка ръкойка на сърпа и паламарката красиво пожелание реколтата да бъде прибрана здрава и годината да се „отсрами” с много жито и хляб. Г-жа Десислава Танева имаше удоволствието да поднесе своя поздрав към кмета на селото Силвия Александрова и към всички присъстващи. „С радост сме гости на Вашето село и на Вашия празник. Настроението, с което ни посрещате, се усеща! Нека времето да е с Вас, да е спорна жътвата, да е едро житото, да препълните хамбарите със зърно, да има хляб на трапезата ни. Всички се радваме, че след близо едногодишна работа, дойде моментът да приберете плодовете на труда си” - се обърна към новоселци г-жа Танева.

Обичаят „Зажънване” завърши с весели песни и кръшни хора, а менчето с вода, плиснато пред комбайна, постави началото на същинската жътва. Стотици хора ще продължат да работят до тъмно на полето дни наред, за да приберат реколтата, която да осигури прехраната на българския народ.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев