Община Сливен

Открит бе "Фестивал на етносите, багрите и котленския килим“

ггеге
28.06.2019 / 19:08

Тази вечер с концерт на НУФИ “Филип Кутев”, Цветелина Христова и Деси Добрева бе официалното откриване на фестивала.

Вторият ден ще започне със Занаятчийски базар, изложение на котленски килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна. От 11 часа ще отворят врати импровизираните “Села на етносите”, в които хора от български, турски, каракачански и ромски етноси демонстрират своите ритуали, традиции и обичаи. Свои изпълнения ще представят самодейни състави от гостуващи и местни читалища. През целия ден ще има концерти на рок група “Крос”, ансамбъл “Българе”, рок група “Сигнал” и др. В рамките на фестивала ще се състои и Петата национална среща на лютиерите в България “Родолюбие”. Ще бъде демонстрирана стара кухня от 12 – 13 век, съобщи в интервю за Радио Сливен Нет кметът на Котел Коста Каранашев. Импровизирано родопско село, старо село за производство на храни, четири етнически села, представящи региона, и още новости тази година ни очакват в Котел, казаха организаторите от Общината.

 

Идеята на фестивала е да обедини всички етноси, живеещи в общината, като всеки представи своите обичаи, традиционна кухня и облекло. Гост ще бъде и шеф Андре Токев.

 

Както вече Радио Сливен Нет информира, Oбщина Котел пусна рекламeн клип, промотиращ тазгодишния „Фестивал на етносите, багрите и котленския килим“.

 

Фестивалът ще се проведе в градския парк “Изворите” от 28 до 30 юни и ще съчетае занаяти, изложби, демонстрации, ритуали, кулинарни изкуства, танци, музика и изложение на ръчно изтъкани котленски килими, както и демонстрация на тъкане на прав стан и боядисване на вълна.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев