Община Сливен

Уникалният Гарбис Папазян - дарителят на Сливен

.........................................................
27.06.2019 / 09:21

Гарбис Папазян е роден през далечната 1920 г., на “пъпа” на Сливен – пл. “X. Димитър” № 20. Това заветно място е свидетел на повечето съдбовни събития в нашия град. Пред къщата на Папазян са ставали манифестации, митинги, стачни демонстрации, паради. Преминавали са германски и руски танкове. Провеждали са се спортни състезания и народни тържества. Тук са сградите на Митрополията, на гимназия “Д.Чинтулов”, катедралния храм “Св. Димитър”, старата поща, тук е било старото арменско кафене. Тук, на фона на Сините камъни, се извисява паметникът на Хаджи Димитър. Е, как, в такава среда, да не останеш за цял живот сливналия, макар дълги години и досега да живееш на един друг “пъп” – в самия център на Виена! След завършване на гимназия в Сливен през 1940 г., Гарбис заминава за Виена, където завършва индустриална химия. Събитията около Втората световна война го принуждават да остане в Австрия, където започва да се занимава твърде успешно с търговия. По случай Новата 1960 г., Папазян прави първото си дарение за Сливен – играчки за детските градини за 2000 лева /средната заплата тогава е 100 лв./. През 1978 г. купува старинна цигулка “Рупрехт”/1850 г./, която подарява на ОНС – Сливен. С нея свири цигуларят Вълчев от квартет “Сливен”. Вече години този скъп инструмент съхне неизползван в сейфовете на ОББ – Сливен!

През 1976 г. Папазян подарява на Сливен ретранслатор за II програма на БНТ/25 000 щ.д./, а през 1977 г. дава пари за построяването и обзавеждането на детска градина, която впоследствие е наречена на неговите родители “Виржин и Хаик Папазян”. Дарението е около 270 000 валутни лева.

За строителството на новия театър дарява 10 000 щ.д. за бои и химикали. С негови пари се ремонтира арменският параклис в Старите гробища. Прави дарение и във фонд “1300 години България”. По празниците ежегодно прави дарения за подаръци на детската гради и на Старческия дом.

През 90-те години многократно в Сливен пристигаха тирове с продукция на известната фирма за бельо “Триумф”. Поради ежегодното обновяване на колекциите, фирмата предоставяше безплатно излязлата от стоковия оборот продукция. Папазян беше организирал всичко това, поемайки всички разходи в т.ч. и транспорт до Сливен. В някои случаи, в тировете имаше продукция до 32 000 бройки. Разпределянето на такова голямо количество стоки ставаше от Комисия, назначена от кмета.

Последното дарение на Папазян е подарения на Община Сливен парцел от 451 кв. м, който се намира в район “Витоша” на столицата. Желанието на дарителя е средствата, които биха се придобили от този парцел, да се предоставят на ДГ “Виржин и Гарбис Папазян”.

Бихме желали да разкрием и някои други дейности на Гарбис Папазян, освен дарителството.

В края на миналата година, Агенцията за българите в чужбина го награди с паметен медал “Иван Вазов” и с грамота, като доайен на българската общност във Виена. Негова е заслугата нашата държава да купи двореца “Витгенщайн” в сърцето на австрийската столица и да го направи културен дом на нашето Посолство. Папазян живее на метри от нашата дипломатическа мисия във Виена и това му дава възможност да взема дейно участие в почти всички мероприятия на Българското посолство. И неслучайно, този сливенски арменец е доайен на нашите сънародници в Австрия.

Малко е известно, че с негово съдействие започва производството на компактдискове в България. Негова е и заслугата за модернизиране на част от нашата лека промишленост. Пример затова е бившият комбинат “Декотекс”, който благодарение на Папазян се разви и от един малък цех стана комбинат. Благодарение на нашия именит съгражданин, България започва активна търговска дейност с Иран: с износ на живи агнета и шилета и внос на петрол, петролни продукти и автомобили.

Папазян помага за реализацията на стоките на нашата лека и хранително-вкусова промишленост не само в Австрия, но и в цяла Европа. Затова неслучайно е удостоен с “Народен орден на труда” – златен, а през 1989 г. – с орден “Народна република България” I степен. И е “Почетен гражданин на Сливен” от 1987 година!

На малко провокационния въпрос на журналисти: кога му е било най-уютно, след като е живял при фашизма, работил е с българските власти при социализма и познава днешната демокрация, Гарбис Папазян отговаря: “Аз съм за ред! При диктатурите имаше дисциплина, сега навсякъде е безредие. Това, което става сега по света, е организирано. Наумили са си някои, че всичко трябва да се разсипе, да се построи отново и да се печелят пари от това. Сега се прилага принципа “Разделяй и владей”.

А Папазян винаги е бил за другото: “Помагай и обединявай!”…

 

През 2010 г. Папазян възстановява българското си гражданство и казва: “Направих го, защото обичам България! И от мен запомнете: няма ли приемственост на ценностите, няма развитие”.

И така, както става обикновено с личностите, превърнали се в легенди, така и за Гарбис Папазян се говорят легенди, в които може и да има хиперболизиране на неговата дейност, но е вярно: че за сливналии името “Папазян” е станало символ на благотворителността и дарителството!

 

Кръстю БЕРБЕРОВ

 

Източник: "Ирида"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев