Община Сливен

На 27 юли в с. Медвен ще се състоят „Захаристоянови четения“

.........................................................
26.06.2019 / 12:32

„Захаристоянови четения“ ще се състоят за първи път в котленското село Медвен. Събитието се организира по повод 130 години от кончината на възрожденския писател. Това съобщи Доброслав Иванов, представител на организаторите на събитието.

По време на четенията ще бъдат представени нови издания за делото и живота на Захари Стоянов. Ще бъде представена книгата „Записки върху записките“ на ямболския писател Любомир Котев. Специален гост – лектор ще бъде историкът проф. Пламен Павлов. Ще има щанд с книги на издателството на Иван Гранитски, който също ще участва в четенията. Ще бъдат направени и демонстрации на различни занаяти, ще участват самодейни състави с автентични песни. Ще има и фотоизложба на открито „Възрожденски Медвен“.

Акцент в четенията ще бъде патриотичното възпитание на младите. Ще бъдат връчени наградите от конкурса „От медвенските пасища до председателството на Народното събрание“, в който са се включили ученици от котленската гимназия „Г.С.Раковски“. Децата ще получат грамоти и предметни награди.

Четенията ще се състоят на 27 юли. Тогава е и съборът на селото, като се очаква там да пристигнат потомци на Стоянов от страната и чужбина.

Организаторите от Областна администрация – Сливен, Община Котел, кметство Медвен и читалище „Извор-1882 г.“ се надяват четенията да станат ежегодни.

 

Източник: "Радио Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев