Община Сливен

Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Загорчета" с годишен концерт

----
17.06.2019 / 15:56

Всяка година, в началото на месец юни, младите таланти на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета” се събират на сцената на НЧ „Д. П. Сивков - 1870”, за да покажат най-новите си танци, най-новата си премяна и да предадат на новозагорци глътка вода от извора и една искрена усмивка на лицето. Вечерта, на 14 юни, те заедно с главния си художествен ръководител Енчо Енчев, помощник ръководителя Красимира Петрова и ръководителя на оркестъра Таньо Михов, представиха своя годишен концерт за отбелязване края на творческата 2019 година. Събитието бе уважено от кмета на община Нова Загора Николай Грозев, заместник-кметовете Светла Стоянова и Ивайло Енев, много родители, общественици, представители на културни организации, любители на народното танцово изкуство и др. В продължение на повече от час, зрителите в залата се радваха на магията на българския фолклор, увлечени от кръшните танци от различни етнографски области на България, поднесени от даровитите „Загорчета”. Трима от възпитаниците на г-н Енчев - Александър Йорданов, Мирена Йорданова и Валерия Петрова, очароваха публиката и с красиви народни песни.

На финала на прекрасния концерт бе прочетен поздравителен адрес от кмета на общината Николай Грозев, в който той изразява своето възхищение пред безспорния принос на ДЮФА „Загорчета” в издирването, разработването и популяризирането на неизчерпаемите съкровища на българския песенен и танцов фолклор. „Днес добавяте още една година към богатата си творческа биография – възраст, която е основа за още по-голямо развитие, стремеж към нови, недостигнати висини. Убеден съм, че ще продължавате да възпитавате в идните поколения любов към музиката, изкуството и живота, родолюбие и усет към красивото! Пожелавам Ви много бодрост, здраве и сили, творчески изяви и нови пътища за прославяне на Нова Загора и българския фолклор.”, се казва още в него. След което главният художествен ръководител Енчо Енчев покани на сцената абитуриента Стелиян Чиликов, за да му връчи грамота за принос в развитието на ДЮФА „Загорчета” и високи творчески успехи.

Събитието се превърна в един истински празник. Празник на това, което гори силно във всеки от нас и го кара да се чувства горд от звуците на родопската гайда, от пъргавината в детската игра, от красотата на българката облечена в народна носия! Празник на това, което кара всеки от нас да бъде Българин!

Още снимки от новината

----
----

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев