Община Сливен

По 300 лв. над заплатата за учители в проблемни училища

.........................................................
14.06.2019 / 09:14

Образователният министър Красимир Вълчев обяви, че се предвижда увеличаване на допълнителното заплащане на учителите, които се включат в програмата за преподаване в проблемни училища. Сумата, която ще получават тези учители, ще бъде с 300 лв над заплатата, която взимат. Ще реши ли това проблема с липсата на кадри в такива училища? Темата коментира депутатът от ГЕРБ Галя Захариева.

"Програмата "Мотивирани учители" е заложена от Министерството на образованието през тази година. Тя има три модула, като идеята е да се насочат преподаватели, които ще бъдат финансирани допълнително, в училища със струпване на уязвими групи. Тази програма дава възможност и за преквалификация на колеги с педагогическа правоспособност в търсена специалност като математика, физика и други", посочи Захариева пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че допълнителното заплащане е само част от мотивацията на тези учители. Според нея допълнителната квалификация и обучението, които ще получат, са също важна част.

По думите ѝ 17 са националните програми, които имат своя ефект и се финансират в зависимост от това какви потребности има системата.

"Миналата седмица в комисията по образование имахме среща с организация на родители на деца с аутизъм, които направиха предложение, за което имаме разрешение от Министерството на образованието за стартиране на програма, която да подкрепя иновативни идеи за работа с деца с проблеми в аутистичния спектър", сподели депутатът в студиото на "Денят ON AIR".

Тя е на мнение, че всяко нововъведение в тази сфера трябва да бъде подкрепено.

 

Източник: "Днес бг"

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев