Община Сливен

Поклонение пред лобното място на Ботевия четник от Сливен Димитър Стефанов - Казака

.........................................................
09.06.2019 / 21:07

Поклонение пред лобното място на Димитър Стефанов - Казака.

За пета поредна година, по инициатива на Регионален исторически музей-Сливен, край Кремиковския манастир "Св. Георги" се състоя поклонение пред гроба на втория знаменосец на Ботевата чета от 1876 г. - Димитър Казака от Сливен. В похода взеха участие ученици от сливенски гимназии, специалисти от РИМ-Сливен, ученици от Кремиковци, граждани...Пътуването се реализира със съдействието на Община Сливен.

Над смълчаното множество от хора прозвучаха думи на преклонение пред саможертвата на този 22-годишен четник, на когото Ботев поверява главното знаме - обединителен символ на четата, тръгнала да се влее в редовете на въстаналия народ...Край лобното място на знаменосеца прозвучаха имената и на останалите четници от Сливен, преминали с кораба "Радецки" на родния бряг, готови да принесат себе в жертва за Отечеството! Над планината екнаха вечните песни и стихове на Ботев...

Статия "За вторият знаменосец на Ботевата чета – Димитър Стефанов Казака ", подготвена от Мария Кр. Кирова - Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" - Сливен, може да прочетете в прикачения файл в сайта на РИМ-Сливен.

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев