Община Сливен

Щилияна Василева: Танци по време на дъжд

.........................................................
05.06.2019 / 09:11

Тази година времето не беше с организаторите на поредния международен детски танцов фестивал. Всекидневните внезапни и поройни дъждове доста пообъркаха обичайната програма, наложи се включването в крачка на резервните варианти за провеждане на концертите на открито на… закрито. Дефилето първия ден тръгна по-рано заради задаващата се буря. Това може би малко поощети концертите откъм гражданска публика, въпреки че много не се усети, тъй като фестивалната публика си беше достатъчно многобройна.

Така, въпреки метеорологичните изненади, 23-ят международен детски фолклорен танцов фестивал в Сливен приключи успешно. Тази година в него участваха детски танцови колективи от девет държави. Деветата, разбира се, е България със седалище Сливен, който се представи с няколко много добре подготвени детски танцови формации.

Браво на малките сливенски танцьори, които гостите от Германия, Грузия, Румъния, Словакия, Словения, Турция, Украйна и Унгария оцениха по достоинство. От 31 май до 2 юни по улиците на Сливен дефилираха щастливи и шумни деца и юноши в костюми във всички цветове на дъгата. Фестивалът и тази година беше атрактивен, пищен, ведър, усмихнат и внесе настроение и радост в ежедневието на града под Сините камъни.

23-то издание на един фестивал съвсем не е шега работа. Ще припомня, че на 10-я си юбилей през 2006 г. Международният детски фолклорен танцов фестивал, провеждан ежегодно в Сливен, стана колективен член на Международния танцов съвет /CID/ към ЮНЕСКО. Какво е по-различното в него 13 години по-късно?

На първо място бих отбелязала, че международният детски фолклорен танцов фестивал вече не се омешва с 24-томайския празник на сливенските деца. Промяната смятам за положителна, защото колкото и „поздрави от приятели“ да звучаха в деня на българската писменост и култура, тази писменост и култура потъваха някак в общия кюп на международното фолклорно пиршество.

Времето за провеждане на фестивала тази година също беше избрано удачно – денят на детето 1 юни. Защото миналогодишният фестивален период 15-17 май беше просто произволна дата в календара. Може би датата 1 юни трябва да бъде „запазена“ за детския фолклорен фестивал, по простата причина, че на международния ден на детето му прилича и международния детски танцов празник.

В търсене на различното забелязвам свиването на фестивалните дни от пет на три. В това няма лошо: икономията на домакински дни е икономия на средства. А празникът си продължава, дори и с по-малко събития. За добро или за лошо, сред тазгодишните прояви липсваха по-раншните училища по танци и хепънинги на Сливенските минерални бани. Но не е беда, като имаме предвид , че минерални бани вече няма. Затова пък имаше много посетен детски панаир пред общината, макар в него гости от чужбина да не се забелязаха. По-рано тези гости посетиха с голям интерес късноантичната крепост „Туида“, където дори взеха участие в „игрите на баба“, представени от Регионалния исторически музей.

Слава богу, че на 1 юни небето пощади сборния концерт на участниците във фестивала на откритата сцена на пл. “Хаджи Димитър”.

Дъждът се забави и във вечерта на 2 юни, но децата вече бяха под покрива на Драматичния театър, където се проведе традиционният фестивален гала концерт.

Пищност имаше разточителна. Имаше игри и настроение. Може би на децата това е достатъчно. Но за възрастните… – ах, тези възрастни, които все търсят някакъв по-дълбок смисъл и съдържание. Не казвам, че вкарването на образователен елемент в детската игра е лесна работа. Но ето един въпрос с понижена сложност, над който, ако някой желае, може да помисли.

Завесата на фестивала, озаглавен „Приятелство без граници“, падна. С финала на детския танцов фестивал дойде краят и на Сливенските културни огньове.

Настана време за отдих. За оценка и размисъл. Това беше само един опит той да бъде започнат.

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................
.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев