Община Сливен

Премиерът посети и община Котел, шофирайки сам

----
02.06.2019 / 17:04

Седмица след евроизборите премиерът Бойко Борисов лично шофирайки джип качи кмета на община Котел Коста Каранашев, за да разкаже от колата в социалната мрежа Фейсбук за изграждането на нова пречиствателна станция. Станцията е за питейни води. Изгражда се по проект на общината. Чрез него ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи, съобщиха от Министерския съвет.

От видето, публикувано в социалната мрежа, става видно, че премиерът докато шофира, с едната ръка сочи пътя, обяснява за състоянието му преди, казва, че довел депутата Красимир Велчев и финансовия министър Владислав Горанов да видят какъв е пътя

"България не е само жълтите павета, животът го има и тук", заяви Борисов.

В потвърджение на тези думи кметът на Котел обясни, че осигуряват хранене на 2200 души в 19 000-ната община по програмата "Топъл обяд", която приключва в края на годината. Хората имат желание програмата да продължи - около 15% от населението получава топъл обяд всеки ден. "Районът е труден - Балкан е, районът е тежко.

"Да, виде колко работят ромите долу. Има си джамия. Населението какво е тука", пита премиерът кмета на Котел, който обяснява, че там 5% от населението там са християни, а 95% - мюсюлмани.

При пристигането им официалните лица бяха посрещнати с музика.

"Пречиствателната станция е готова, работи на автоматичен режим, тестваме я", информираха премиера Борисов от ръководството на съоръжението. По думите на Борисов са изградени над 70 такива обекта.

"Котел е възникнал, благодарение на тези три извора, който са близо до нас. Това ни дава живот", каза кметът на Котел Коста Каранашев.

Станцията ще пречиства 200 куб. метра вода на час от карстовия извор на река Изворска, който снабдява града, чрез реагентна обработка и филтриране през бързи пясъчни филтри. След това водата ще се обеззаразява, с което ще се гарантира високото й качество.

Стойността на проекта е почти 3 млн. лв., а от регионалното министерство са осигурили малко над 2.5 млн. лева от 2017 г. досега.

 

Преди Котел премиерът и неговите сътрудници посетиха Сливен. Борисов остана доволен от ремонтите в Сливен

След като нагледа пречиствателната станция премиерът посети и Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел, което е в ремонт. Финансирането на ремонта е по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. и е на обща стойност почти 3.8 млн. лв.

По проекта е подменена дограмата. Ще бъде изградена нова осветителна инсталация и мерки за подобряване на енергийна ефективност на вече съществуващите учебни корпуси и общежития, както и ще бъде осигурена достъпна среда за хора в неравностойно положение.

Предвидено е и закупуването на специализирано оборудване в съответствие с нуждите на учениците, както и изграждането на нова многофункционална зала. Символичната първа копка на ремонта бе направена на 24 май тази година, като срокът за изпълнение е до 15 януари 2020 г.

Заедно с премиера Борисов училището посетиха и просветният министър Красимир Вълчев, финансовият министър Владислав Горанов, кметът на Котел Коста Каранашев.

По думите на Борисов идеята е учебното заведение да се превърне в балканско училище за музикални инструменти.

 

news.bg

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев