Община Сливен

Радев и Йотова няма да се поклонят пред жертвите на комунизма в Белене

------------------------------------
01.06.2019 / 09:36

Президентът популист Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, която обича да кляка пред чужди гости и тази година няма да почетат поклонението пред жертвите на комунизма на зловещия остров Белене. От Съюза на репресираните уточниха, че покана е отправена до всички български граждани, но от президентството за сега не са проявили никакъв интерес. Трета поредна година Румен Радев отказва да бъде обединител на нацията и се опитва чрез мълчание да прикрие и оневини престъпленията на БКП и ДС към българския народ.

 

По традиция днес, 1 юни 2019 г., от 13 ч. на мястото на бившия „Втори обект” на концлагера „Белене” остров Персин на река Дунав ще бъде открита церемонията на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

В традиционното събитие участие ще вземе председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, народни представители, евродепутати, кметът на гр. Белене Милен Дулев, останали все оживи бивши концлагеристи, наследници на репресирани от диктатурата на БКП, граждани от цялата страна.

Организатори на събитието за втора поредна година са фондация "Осторв Белене" и община Белене.

 

Концлагерът „Белене” е създаден с поверително постановление на Министерския съвет от 27 април 1949 г. Министър-председател по това време е Георги Димитров, който обаче се лекува в Москва, а правителството се ръководи от Васил Коларов. С няколко прекъсвания през годините продължава да работи до падането на комунизма през 1989 г. Тук са въдворявани и измъчвани така наречените врагове на народа – политическа опозиция, свободомислещи българи, които в продължение на десетилетия не са спирали да се борят срещу червения тоталитаризъм, наложен в България с кръв и терор по съветски образец.

 

Източник: "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев