Община Сливен

Десислава Танева:Всички нарушители по програмата за селските райони ще бъдат санкционирани

ффддд
30.05.2019 / 19:09

Всички нарушители ще бъдат санкционирани така, както Регламентът го казва. Той се прилага пряко и всеки нарушител в мониторинговия период ще бъде санкциониран и санкциите ще са за негова сметка. Това заяви в Пловдив земеделският министър Десислава Танева по повод решението на Върховния административен съд, който вчера окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите по програмата за селските райони.

По тази методика досега се налагаха глобите за финансови нарушения при всички европейски проекти по програмата, в това число и скандално нашумелите къщи за гости.

Министър Танева изрично подчерта, че всички наложени санкции ще бъдат платени от нарушителите и промяна в това отношение няма. Фондът ще се съобрази – това заяви Танева относно методиката на Фонд „Земеделие“, утвърдена от Румен Порожанов в качеството му на директор на Фонда.

Тя обаче не обясни дали нарушителите, санкционирани по отменената от съда методика, ще си получат обратно парите и наложените от Брюксел глоби ще бъдат платени от държавния бюджет.

Фонд "Земеделие" е санкционирал нарушителите с 10 милиона лева, а Европейският съюз е наложил на България други санкции за 11 милиона евро заради къщите за гости, сочи публично известната информация към момента.

В Пловдив земеделският министър Десислава Танева откри официално Втория национален форум на младите фермери. Той се провежда в Аграрния университет и е под мотото „Иновации и нови технологии за устойчиво земеделие“.

Министър Танева посочи, че младите фермери са акцент в политиките в Общата селскостопанска политика и това ще се запази и в следващия програмен период.

 

От младите фермери, получили подкрепа по Мярка 6.1, се оказва, че 60 % са мъже, а 40 на сто са жени, съобщи министър Танева и пожела през следващия програмен период да бъде постигнат паритет 50:50. Явно ще трябват приоритети за младите жени фермери, изтъкна Десислава Танева.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев