Община Сливен

Избираме българските депутати в бъдещия Европейски парламент. Вижте как

----
26.05.2019 / 10:24

Днес са изборите за европейски парламент.

 

Началото на изборния ден е в 07.00 часа, а краят е в 20.00 часа. Ако има опашка от избиратели пред секцията, член на СИК събира личните им карти и гласуването продължава.

 

Общо 6 374 924 е броят на избирателите в предварителните списъци в изборите за членове на Европейския парламент от България на 26 май т.г.

 

Броят на избирателните секции в цялата страна е 11 897, а на тези в чужбина - 191 в 64 държави. Най-голям брой избирателни секции извън страната са разкрити в Германия - 24, Великобритания - 24, Испания - 16, Гърция - 13, Франция - 10. В Турция секциите са четири. Данните са от сайта на Централната избирателна комисия.

 

В надпреварата за представители в Европарламента на 26 май ще участват 13 партии, 8 коалиции и 6-ма независими кандидати. Новото в бюлетините ще е, че номерата за преференциите на кандидатите в листите, ще бъдат от 101 до 117. Ще бъдат избрани 17 членове на Европейския парламент през 2019 г. - колкото и на изборите през 2014 г.

 

Забранена е политическата агитация, както и обявяването на резултатите от социологическите изследвания до 20.00 часа.

 

Избирателите в България гласуват в конкретни избирателни секции, определяни спрямо постоянния адрес на гражданите според документите за самоличност. Възможно е гласуване и в избирателни секции спрямо настоящия адрес, но е нужна предварителна регистрация при съответната общинска администрация по настоящия адрес, не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

 

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, но трябва също да заявяват желанието си не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Изключения при гласуването по постоянен адрес са възможни за студенти и ученици.

 

На бюлетината първо се отбелязва партията, коалицията или независимия кандидат и след това може да се избере преференция със син химикал със знаците Х или V. Бюлетината ще се смята за валидна ако избирателят гласува за партия или коалиция, но отбележи две или повече преференции в нея. Преференциите в такива бюлетини обаче няма да важат. За да е валидна, на бюлетината трябва да има два печата, единият се поставя преди гласуването, вторият след попълването й.

 

В България по време на избори за членове на Европейския парламент територията на страната, включително секциите извън страната, представлява един многомандатен изборен район, което означава, че всички избиратели избират измежду едни и същи списъци с кандидати.

 

 

Справка за мястото на секциите в чужбина може да се направи на страницата на ЦИК или в дипломатическото ни представителство, където се намират. За изборите за ЕП избирателят трябва да е живял не по-малко от три месеца в България или в страна на ЕС. Това означава, че той трябва да има регистрация по постоянен или настоящ адрес в съответната държава.

 

На тези избори ще участват 318 кандидати от 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. Сред кандидатите за евродепутати има един гражданин на Нидерландия и един на Унгария. Бариерата за влизане е 5,8 процента.

 

Според законодателството на ЕС всички страни трябва да използват избирателни системи, които гарантират пропорционално представителство. Това означава, че броят на избраните членове от всяка партия зависи пропорционално от броя на подадени гласове за съответната партия.

 

В България при избор на членове на Европейския парламент има и преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Преференциалният вот не е задължителен. Кандидатите, които са получили повече преференции, имат по-голяма възможност да бъдат избрани.

 

На изборите ще има машинно гласуване и то с високи стандарти за надеждност и сигурност на вота, увериха от ЦИК. Машини за гласуване има в 3000 секции. Машините са със софтуер, който е изцяло съобразен с изискванията на Изборния кодекс и със спецификациите на ЦИК. ЦИК определи конкретните секции, в които ще има машини за гласуване. Те са във всички 31 района в страната и са определени по специална методика и справка за тях може да се направи в интернет страницата на Централната избирателна комисия.

 

В срок от 48 часа след 26 май районните избирателни комисии трябва да представят в ЦИК резултатите от изборите при тях, а до пет дни ЦИК да се произнесе с решение за изборния резултат.

Как трябва да протече самото гласуване:

 

Ако все още не знаете къде е вашата секция, вариантите за проверка са няколко: през интернет-страницата на ГРАО чрез ЕГН или чрез адресната ви регистрация, чрез есемес с цифрите от ЕГН-то на номер 18429 с цена 25 ст.

или с безплатно обаждане на 0800 1 4726

 

Бюлетината трябва да бъде откъсната от кочана пред очите на избирателя. След което член на секционната избирателна комисия сгъва пред него бюлетината. Поставя на гърба първия печат, подава бюлетината на избирателя, който влиза в кабината за гласуване. След отбелязването на избора в тъмната стаичка, гласоподавателят сгъва отново бюлетината. Излиза. Поставя се втория печат, откъсва се отрязъкът с номера на бюлетината и тя отива в кутията с останалите гласове.

 

Вчера всички 3 300 машини за гласуване бяха доставени в секциите за гласуване из цялата страна. Гласуването с машина ще отнема по-малко от минута:

 

получаваме една от общо три смарт карти, поставяме я в машината и бюлетината излиза на екрана, избираме, проверяваме

гласуваме, излиза разпечатка, сгъваме я, пускаме я в отделна кутия.

 

Ще повлияе ли вотът „не подкрепям никого'“ на разпределението на мандатите?

 

При определянето на крайните резултати тези гласове „не подкрепям никого“ не се взимат предвид при изчисляването съгласно методиката, предвидена в Изборния кодекс за определянето на разпределението на мандатите в изборите за членове не Европейски парламент.

 

ЦИК обяви, че днес в 23.30 часа ще даде обобщена информация за изборния ден.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев