Община Сливен

В Нова Загора се състоя премиерата на дълго чаканата книга "Ясновидецът"

,ллл
23.05.2019 / 19:51

Премиерата на дълго чаканата книга „Ясновидецът“ на Златина Великова бе на 22 май, от 18:00 ч., в НЧ „Д. П. Сивков - 1870”, в град Нова Загора. Книгата с работно заглавие „Даром ми е дадено, даром го давам“, формално погледнато, носи всички жанрови характеристики на биографията - обхваща живота на Пророка на народа Дядо Влайчо, но не е нито роман, нито повест, нито стандартна публицистика. Всъщност е една мъдра и поучителна книга, даваща ценни уроци за духовното оцеляване и духовната борба на човека, опиращ се единствено на светлината.

Идеята за книгата е на кмета на община Нова Загора Николай Грозев – човек, за когото Дядо Влайчо не е само легенда, а реален спомен от младостта, оставил изключително дълбок отпечатък върху житейския му път. “Изборът ми за това кой да напише книга за Дядо Влайчо, падна върху Златина Великова и сега съм убеден, че той беше най-добрият" - сподели кметът. "Благодаря и за старанието, което вложи. За това, че хареса идеята и я прие и като своя кауза. Сигурен съм, че прочитайки творбата на Златина, всеки ще се докосне и до един свят човек. До един човек, който трябва да надживее времето си и чиито послания трябва да останат за бъдещите поколения.", сподели той.

Вечерта протече не просто като едно литературно четене, а по-скоро докосване до един скромен и безкрайно добър човек, който целия си живот е посветил на другите. Присъстващите на събитието се потопиха в необикновеното, необяснимото, вълнуващото, заедно с Румяна Петрова, Елена Арабаджиева и Милко Русев, които представиха откъси от забележителното произведение. След което секретарят на НЧ „Д. П. Сивков-1870” Елена Арабаджиева превърна представянето на книгата в едно „усещане” за легендарност, за чистота и извисеност, за Доброто в най-пленителния му вариант. От своя страна, развълнуваната Златина Великова сподели своите вълнения, вдъхновения и терзания по време на творческия процес. Някак съвсем ествествено, в искрения диалог, се включи и кметът Николай Грозев, който разказа за личната си среща с Дядо Влайчо, превърнала се за него в паметно преобръщане на мирогледа, за идеята за написването на книга за пророка, доразвила се по-късно в намерението да бъде издигнат мемориален комплекс „Дом на доброто“ в памет на светия човек, за да имат възможност много хора да се докоснат до личността, дарбата и паметта на ясновидеца от Коньово. Дело, което изисква много усилия и упоритост и което вече е доведено до един изключително красив финал.

Вечерта продължи с мили думи за автора от г-жа Захариева и с впечатленията на присъстващите на събитието. Отправени бяха пожелания към хората да издигнат паметник на Пророка в сърцата си завинаги, за да не позволят на времето да го погълне. Затова и книгата е безценна със своята нравственост и изповедност, искреност и достоверност. Едно произведение, което тепърва започва своя живот и което ще принадлежи не на времето, а на вечността! Просто трябва да се прочете, за да се усети чудото на ясновидеца и досега му с Небето и хората! А защо не и да станем малко по-добри…

Още снимки от новината

фсфгвгв

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев