Община Сливен

Старият бряст е още жив,твърдят от Фондацията с неговото име

млкккккккк
16.05.2019 / 09:18

Да спре дискусията, че Стария бряст е изсъхнал и да бъде поставена ограда около дървото - символ на Сливен.

За това се настоява в писмо на Стефан Стефанов, председател на фондация "Стария бряст", до кмета на общината и медиите. В него се казва: Имаме уникалния последен шанс да запазим жив символа на Сливен Стария бряст - Европейско дърво на годината 2014.

Миналата есен се появиха няколко клончета по неговия дънер, но за съжаление те не бяха опазени поради вандалско отношение и надеждата изчезна.

Преди няколко дни обаче, се появиха признаци на нов живот в основата на дънера. Има прораснали няколко клончета, които са в съвсем начална фаза на развитие. Те са много крехки и уязвими към неволно скършване от граждани или играещи около дънера деца.

Поради тази причина настояваме:

 

1. Да бъдат взети спешни мерки за ограничаване достъпа на хора до дървото чрез поставянето на ограда, така че да бъде невъзможно преминаването и.

Оградката от миналата година беше по скоро „козметична" и не спираше никого. Нека сега да се сложи ограда, която наистина да ограничава достъпа.

 

2. Да се спре дискусията относно съдбата на „изсъхналия" символ на Сливен, защото очевидно той все още е жив.

Имаме намерение да инициираме кръгла маса със специалисти за намиране на най-доброто възможно решение за спасяването на Стария бряст.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев