Община Сливен

Вечеря-ИФТАР събра мюсюлмани и християни на една трапеза в Котел

------------------------------------
13.05.2019 / 15:54

На 11.05.2019 година, месец Рамазан, Котел стана домакин на ифтар, който събра хора от различни религии и стана причина да се сподели благодатта на Аллах с всички независимо от религиозните и етнически различия. На ифтара присъстваха председателят на ВМС Ведат С. Ахмед, мюфтията на гр. Одрин Емруллах Узум и други гости от Република Турция, представители на алианската общност от района. Домакинът на вечерята ифтар районният мюфтия на Сливен Акиф Акифов приветсва всички гости, изказвайки своята благодарност и задоволство, затова че има възможност да събере толкова различни хора на едно място, което дава една допълнителна украса на този благодатен месец Рамазан.

Председателят на ВМС Ведат С. Ахмед каза: „Оручут е един ибадет, който сближава, прави мюсюлманите по-отговорни и съпричастни, без да се прави разлика между мюсюлмани и немюсюлмани.“ Мюфтията на Одрин Емруллах Узум изрази своята радост затова, че има възможността още веднъж да се срещне с представители на НСРОБ след срещата в Одрин.

„Радвам се на тази традиция хора от различни изповедания да бъдат в диалог и да се опитват да преодолеят предизвикателствата пред тях.“ каза одринският мюфтия Емруллах Узум и изрази своята готовност да се присъедини към тази добра практика – религиите да бъдат заедно и да помагат за преодоляването на социалните кризи.

В този месец на личностното израстване протягането на ръка към хора в нужда е най-важното, което може да прави един мюсюлманин.“ каза още Емруллах Узум и напомни думите на Султан Мехмед Втори: „Не питайте хората от коя религия или общност са, а питайте какви нужди имат и помагайте.“ Вечерята приключи с молитва за едно сплотено и мирно общество и желание тези човешки срещи да бъдат от делата от които Аллах е доволен.”

Пред камерата на KOTELNEWS Ведат Ахмед председател на висшия мюсюлмански съвет още каза: „Идвам от главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България и ви нося сърдечните поздрави на целият екип начело с главния мюфтия. Това е прекрасна възможност да се срещнем с нашите братя в Община Котел. За втора година смет тук в Котел и правим тази вечеря вече като традиционна благодарение на благочестиви хора, които са споделили с нас своите блага дарявайки средства за тази тържествена трапеза. Целта не е само софрата и храната за ядене на нея. Целта е да се почувства топлината на свещения Рамазан , да се изградят по-здрави връзки между нас мюсюлманите . Днес по време на свещения Рамазан ние се молим на Аллах не само за нас и семействата си, молим се за всички приятели без значение на тяхното вероизповедание, молим се за нашата мила Родина България. Нека Аллах да отреди берекет за всички ни.

Берекета в този свещен месец го има в изобилие, въпросът е ние да си отворим ръцете и с шепи да вземем от този берекет, който много често ни липсва.

В този месец Аллах приема всички молитви. За това в този месец говеейки и спазвайки изискванията на исляма да отворим ръце към Аллах и да се молим и да искаме от него здраве, щастие , вяра, надежда и само хубави неща.

Ако сме искрени , несъмнено Аллах ще ни даде. Днес имаме възможността да бъдем съпричастни когато празнуваме своите религиозни празници и да показваме братска любов и уважение без значение дали сме християни или мюсюлмани. Като единен народ сме показали, че можем да бъдем заедно, да се обединяваме в името на добруването на нацията ни.”

Емруллах Узум – Областен мюфтия на Едирне:

“Когато и да дойдете в Едирне, вратите на нашата джамия са отворени за вас. Ще ми бъде драго да ви посрещна и нагостя в знак на гостоприемност. Всеки дошъл от България за мен е ценен гост. Предавам ви и най искрените поздрави на областния мюфтия на Коня, който е и основния организатор на този ифтар. Искам да насоча вниманието ви и към смисъл на самото говеене или постене.

Наскоро този въпрос коментирах задълбочено със мои приятели християнски свещеници. Постенето като действие от страна на вярващия е силно разпространено във много религии. Исляма като последна религия е съхранила постенето като заповед чрез което полза има духа и тялото.

В името на този дух, което укрепва братството на рамазана и оруча е организиран този ифтар. Нека Аллах да приеме молитвите които направихме.”

 

Източник: "Котел нюз"

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев