Община Сливен

Три повода за щастие за любителите на изобразителното изкуство в Нова Загора

------------------------------------
13.05.2019 / 13:28

Красива Нова Загора винаги е била горда със своите художници, чието силно изявено творческо присъствие е радост за всички нейни жители. Поредното доказателство за това бе слънчевият 10 май, когато любителите на изобразителното изкуство имаха три повода за щастие. От 16:30 часа бе награждаването на победителите в Националния конкурс за рисунка на тема „Светът през моите очи“.

И тази година, организираната от ОШИ „Илия Аврамов“ към НЧ „Диньо П. Сивков - 1870“, детска изложба-конкурс намери много приятели. В нея, с огромно желание и ентусиазъм, се включиха 120 деца от Нова Загора, Сливен, София и др. с над 160 рисунки. Всички млади таланти получиха грамоти за участие, а отличените на първите три места, в трите възрастови групи: деца 5-6 години, деца от 1-4 клас и от 5-7 клас - и предметни награди.

Малко по-късно, в 17:30 часа, за пореден път, в навечерието на 11 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, бе открит Майски салон 2019 „Стефан Демирев". И тази година, домакин на Традиционната изложба на художници - любители и професионалисти, бе НЧ "Д. П. Сивков - 1870".

Импровизираната галерия на читалището приюти произведенията на 12 новозагорски творци: Юлия Дамянова, Димитър Георгиев, Дарена Захариева, Атанас Зоев, Зорница Петрова, Красимира Трифонова–Тилева, Даниела Петрова, Снежана Енева, Андрей Андреев-Дъфи, Милица Георгиева и Христомир Великов. Сред публиката, която имаше възможността да се наслади на изящните произведения в различни стилове, бяха председателят на Общински съвет - Нова Загора Георги Николов и заместник–кметовете Светла Стоянова и Нина Генчева. Те, заедно с всички присъстващи, имаха привилегията да се потопят в магията на картините и да почувстват емоцията на техните създатели. Новозагорци и гости на града могат да направят това и през следващата седмица, във фоайето на НЧ „Д. П. Сивков – 1870”.

По същото време, в ХГ „Руси Карабиберов“, бе открита третата самостоятелна изложба на добре познатата на ценителите на изобразителното изкуство новозагорка Екатерина Гюдюлева.

Новият проект на художничката „Цветно настроение“, включващ 18 камерни творби, я представят като завършен и изтънчен майстор на прецизната цветна рисунка. Сред присъстващите на изложбата беше началникът на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” на Община Нова Загора Станимира Кънчева, която благодари на г-жа Гюдюлева за предоставената от нея възможност на новозагорци да разгледат произведенията й. Перфектните композиции, създаващи празнично настроение и насочващи към нови цветови възприятия и състояния, могат да бъдат видени в камерната зала на ХГ „Руси Карабиберов“ до 30 май.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев