Община Сливен

Медицински Оскар за елитен невроофталмолог със сливенски корен - проф. д-р Силвия Чернинкова

------------------------------------
13.05.2019 / 14:34

Сред светилата на родната медицина – финалисти в петото издание на Медицинските Оскари 2019, е проф. д-р Силвия Чернинкова – елитен невроофталмолог със сливенски корен. Тя има една изключително рядка и сложна специалност, родена в съчетанието между неврология и офталмология. От двата Медицински Оскара за Александровска болница, Best Consulting 2019 за най-добра консултантска дейност бе присъден на д-р Силвия Чернинкова.

 

За съсловието, Медицинските Оскари са по-стойностни от театралните Икари, защото е неоспорим факт, че борбата за човешкия живот е най-висшето изкуство. Влизането в списъка на номинираните става в обстановка на конструктивна конкуренция, а състезанието за наградите е изключително оспорвано. 12 медицински оскара отличиха хуманизма и отговорността на лекари, клиники, болници, медицински екипи с доказани и значими постижения в медицинската наука и практика. Церемонията за Националните Медицински Награди 2019 се състоя на 10 май от 20 ч., в балната зала на хотел “Маринела” в София.

Лекари, известни не само у нас, но и по целия свят, бяха отличени в тазгодишното Пето издание на Националните Медицински Награди. Проф. Александър Чирков е носителят на Гран При за цялостен принос в развитието на медицината.

С проф. Силвия Чернинкова може да се гордее не само Александровска болница, но и цялата сливенска медицинска колегия, в която тя започна своята лекарска практика като невролог, след като завършва с отличие Медицинската академия в София. Д-р Чернинкова е достоен наследник на уважавана стара сливенска фамилия и възпитаник на Сливенската Чинтулова гимназия, която завършва със златен медал. Баща й д-р Здравко Чернинков е достолепен лекар и перфектен диагностик с взети специалности по патоанатомия и рентгенология и много научни разработки, обучил няколко поколения сливенски рентгенолози. Традицията в семейството е белязана от интерес към естеството – неговият баща (и дядо на д-р Чернинкова) е първият, дипломиран в Германия, сливенски ветеринарен лекар. Името на д-р Здравко Чернинков стои под повече от 70 публикации в наши и чужди медицински списания, а всички описани от него редки болести, синдроми и вродени малформации със симптоми на нарушено развитие носят информация „за първи път у нас“.

Силвия Чернинкова надгражда добрата стара семейна традиция на почтеност и посветеност на професията с още по-високи научни резултати, отговорности и амбиция за усъвършенстване. Тя е два пъти доктор – по медицина и на медицинските науки, професор е по неврология в Катедрата по неврология на Медицинския университет в София. Специализирала в Германия и Великобритания, тя има над 250 научни труда и публикации в авторитетни международни медицински списания. Участва в много научни проекти в състава на международни медицински колективи. Името й стои под интересни професионални проучвания и анализи в специализираните издания на Molecular Vision, Annals of Neurology, Brain, Journal of Neurology, American Journal of Human Genetics, European Journal of Human Genetics, Clinical Genetics, Ophthalmologica, Neuro-ophthalmology, Radiologia diagnostica, Pediatric Neurosurgery, Annual Review of Hydrocephalus and Spina bifida, International Journal of Clinical Practice, European Neurology и др.

 

Медицинският Оскар за най-добра консултантска дейност на проф. Силвия Чернинкова е предшестван от друго престижно отличие – наградата на Медицински факултет, МУ, София “Проф. Константин Чилов”, присъдена й за високи постижения в медицинската наука и преподавателската дейност. Тя е търсен и отзивчив консултант и лечител на пациенти със сложни заболявания и медицински проблеми, компетентен лектор и ерудиран преподавател на студентите по медицина.

На церемонията по връчването на медицинските Оскари, проф. Силвия Чернинкова заяви, че високата награда за нея е висока отговорност. Тъй като работи в две области на медицината – неврология и офталмология, тя изказа благодарност на своите колеги офталмолози, невролози и неврохирурзи. За дългогодишното професионално сътрудничество – на младия, амбициозен и компетентен колектив на офталмолозите от очната болница „Вижън“ в София и специално на нейния управител Елена Кумбиева, за предоставената й възможност да работи с апаратура на световно ниво и перфектна организация на медицинската дейност. Тя благодари и на колегите си невролози от клиниката по нервни болести на Александровска болница с директор доц. Костадин Ангелов и специално на проф. Ивайло Търнев, за дългогодишното професионално сътрудничество.

Проф. Чернинкова обаче се смята за най-задължена на своя баща д-р Здравко Чернинков, един забележителен сливенски лекар с висока култура и две специалности, посветил се скромно и безрезервно на професията и пациентите си. Защото той вдъхва на единствената си дъщеря си не само интерес към медицинската наука, но възпитава у нея благородната амбиция за постигане на най-доброто на полето на медицината, направлява пътя й с личен пример за осъзната отдаденост на професията и професионално поведение, което никога не подлага на съмнение нейната висша хуманност.

 

Честитим наградата на д-р Силвия Чернинкова и й желаем все така решително да превзема нови върхове в медицинската наука. С нейният медицински Оскар си позволява да се гордее и Сливен.

 

 

Щилияна ВАСИЛЕВА

 

Източник: "Ирида Сливен"

 

 

 

 

 

 

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев