Община Сливен

Георги Вл. Попов: 25 години от официалния старт на вестник „Седмица“

.........................................................
08.05.2019 / 10:28

Наскоро се навършиха 25 години от официалния старт на вестник „Седмица“.

Изданието бе тържествено осветено от сливенският владика Иоаникий в присътствието на около 150 гости, сред които бе президентът на републиката д-р Желю Желев (на сн. горе).

Вестникът породи много надежди и обществени очаквания. Видни местни общественици и политици гледаха на него като институция – до последния му брой 775 от 2009-та г., след което продължи като сайт. Той бе финансиран и издържан няколко месеца от бизнесмена Димитър Балакчиев. „Седмица” бе замислен като сливенско-ямболско издание и се разпространяваше доста време и в съседния град, като острите ни пера там бяха Христо Карастоянов и Ваня Авджиева. В редакционния съвет личаха престижни имена като тези на Георги Величков, Петър Незнакомов, Валентина Радинска, Веселина Седларска, Евгени Вълев. Писателят Атанас Славов, завърнал се вече от емиграция подхвана рубрика с поучителни истории за миналото на Сливен, за сливенския бизнес, за моралните измерения на понятието „беден-богат” и т.н. Публицистичните коментари на Георги Величков и особено забележителният му коментарно-публицистичен анализ за появилите се „мутрафони” впечатлиха читателската публика.

В редакционния екип, освен пишещия тези редове, бяха още есеистът Петър Ангелов-Дарев и незабравимият фоторепортер Милко Иванов, сега живеещ някъде в САЩ. За директор на вестника бе привлечен опитният журналист и графичен дизайнер Димитър Петков.

„Седмица” си постави за цел да подпомага играждането на гражданско общество, и още: да е вестник на рода, на семейството, на бизнеса и да осветява мрачните селения на властта, на зараждащата се корупция и набъбващата престъпност. Особено внимание щахме да отделим за потресаващите злоупотреби с власт и влияние в съдебната система, която през следващите 10-15 години ни отвърна подобаващо със 17 съдебни дела и други опити за репресия.

„Седмица” стана вестник на всички: и за ляво, и за дясноориентираните. В един от първите му броеве актьорът Николай Мандаджиев припомни в статия с продължение за незабравимия Георги Данчев, а наред с изстъпленията на комунистическата власт дадохме трибуна и на материали, свързани с някои убийства отпреди 9-ти. Това ни спечели доверието и уважението на читателите.

„Седмица” се сдоби с още много приятели и почитатели, които щяха да ни подкрепят в следващите трудни месеци и години, когато станахме трън в очите на управляващите и особено на развихрили се Хлестаковци като прокурорите Руско Карагогов, Кети Бозукова и др. Щяхме да преживеем какво ли не: съдебни дела, провокации и дори бомбен атентат през януари 1999, стрелба по моя милост, непрестанни заплахи и какво ли още не.

След 25 години неуморна дейност „Седмица“ се ползва с обществено доверие и престиж. Завършвам с благодарност и уважение към всички работили в нашето издание, и към хилядите ни читатели!

Бъдете живи и здрави!

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев